Jewish cemetery - Woerden (NL)
Inactive Jewish cemetery near the centre, only accessable on appointment.
Location: Utrecht, Netherlands

De Joodse begraafplaats van Woerden is gelegen in het Westdampark, vlak bij de Singel. Er bevinden zich 55 graven. Een andere bron stelt 37 graven. Gezien de staande grafstenen zijn het vooral Asjkenazische Joden. De enkele liggende zerken zijn van Sefardiem.

De begraafplaats is in 1856 aangelegd. De joodse gemeenschap in Woerden had eerder een aanvraag gedaan om buiten de muren van de stad Woerden een begraafplaats te mogen inrichten, maar zij konden op dat moment niet voldoen aan de eis om een stenen muur rond de begraafplaats aan te leggen. In 1856 kreeg de Nederlands-Israëlitische gemeente van Woerden van de gemeente een stukje grond bij de Singel om daar een begraafplaats te vestigen.

Gevangenis
Er was toen een Joodse gevangenis in Woerden. Alle Nederlandse gedetineerden die zich aan de joodse spijswetten wilden houden, werden in deze speciale gevangenis ondergebracht, zodat er slechts in één Nederlandse gevangenis een koosjere keuken hoefde te worden ingericht. De joden die in de gevangenis stierven werden begraven op een joodse begraafplaats. Oorspronkelijk werden deze begraven in Gouda, later op de begraafplaats in Woerden.

Uitbreiding en muur
In 1880 werd de begraafplaats uitgebreid.

Tot 1925 was er rond de begraafplaats een begrenzing van bomen en struikgewas. In dat jaar werd er een muur met poortgebouw aangelegd. De dodenakker raakte tezelfdertijd in onbruik; de jongste grafsteen dateert uit 1927.

Onderhoud en restauratie
Woerdenaren van de PKN werkgroep 'Kerk en Israël' en de gemeentelijke overheid verzorgen het onderhoud van de begraafplaats. In de periode 2011-2013 is hij grondig gerenoveerd. Het poortgebouw wordt sinds 2013 door de gemeente gebruikt om onderhoudsmaterialen op te bergen voor het Westdampark.

Boven de ingang van het poortgebouw staat een tekst in Hebreeuws schrift. De woorden uit Jesaja 26:19a hebben betrekking op hoop op de toekomst. Vertaald luiden ze: Herleven zullen uw doden - ook mijn lijk - opstaan zullen zij. Ontwaakt en jubelt, gij die woont in het stof. De begraafplaats is alleen te bezoeken op afspraak of op Open Monumentendag.
Bron: (visit link)

Google translation:
The Jewish cemetery of Woerden is located in the Westdam Park, near the Singel. There are 55 graves. Another source states 37 graves. Given the standing tombstones, they are mainly Ashkenazi Jews. The few reclining tombstones are from Sephardim.

The cemetery was established in 1856. The Jewish community in Woerden had previously applied for permission to establish a cemetery outside the walls of the city of Woerden, but at that time they were unable to comply with the requirement to build a stone wall around the cemetery. In 1856 the Dutch-Israelite community of Woerden received a piece of land near the Singel from the municipality to establish a cemetery there.

Jail
There was then a Jewish prison in Woerden. All Dutch inmates who wanted to abide by the Jewish dietary laws were housed in this special prison, so that only one Dutch prison had to set up a kosher kitchen. The Jews who died in prison were buried in a Jewish cemetery. Originally these were buried in Gouda, later in the cemetery in Woerden.

Extension and wall
In 1880 the cemetery was expanded.

Until 1925 there was a boundary of trees and shrubbery around the cemetery. In that year a wall with gatehouse was built. The graveyard fell into disuse at the same time; the youngest headstone dates from 1927.

Maintenance and restoration
People from the PKN working group 'Church and Israel' and the municipal government are responsible for the maintenance of the cemetery. In the period 2011-2013 it was thoroughly renovated. The gatehouse has been used by the municipality since 2013 to store maintenance materials for the Westdam Park.

Above the entrance to the gatehouse is a text in Hebrew script. The words of Isaiah 26:19a refer to hope for the future. Translated they read: Your dead will rise again - even my corpse - they will rise. Awake and shout, you who dwell in the dust. The cemetery can only be visited by appointment or on Open Monument Day.
City, Town, or Parish / State / Country: Woerden

Cemetery Status: Inactive Maintained