Belgische Militaire Begraafplaats - Ramskapelle, Belgium
Belgische militaire WO1 begraafplaats in Ramskapelle
Location: West-Vlaanderen, Belgium

"Een militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, zeer goed onderhouden zoals alle andere in de regio. Het is belangrijk om deze herinneringsplaatsen te ontdekken. Laten we nooit vergeten dat deze jonge mensen voor ons zijn gestorven voor onze vrijheid."

De Belgische militaire begraafplaats van Ramskapelle is een begraafplaats met uitsluitend Belgische gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in Ramskapelle. De begraafplaats ligt aan de noordkant van het dorpscentrum. Er liggen 632 gesneuvelden, meer dan 400 niet geïdentificeerd. De begraafplaats heeft een driehoekig grondplan en ligt ingeklemd tussen de Ramskapellestraat en de Frontzate, de vroeger spoorwegbedding van Diksmuide naar Nieuwpoort. De begraafplaats heeft een oppervlakte van ongeveer 84 are. De graven staan in negen halfcirkelvormige rijen rond de ingang.

Tijdens de oorlog lag Ramskapelle aan het IJzerfront, waar in de tweede helft van oktober 1914 de Slag om de IJzer werd gestreden. De oprukkende Duitsers probeerden de IJzer over te steken en verder westwaarts te trekken. Na hevige gevechten werd op het eind van oktober het gebied tussen de IJzer en de spoorwegbedding onder water gezet om de Duitsers een halt toe te roepen. Op 30 en 31 oktober werd er nog gevochten in Ramskapelle en konden de Belgen en Fransen het dorp heroveren op de Duitsers. Na de oorlog werd in de jaren 20 de verzamelbegraafplaats aangelegd met militaire graven die werden overgebracht uit de omliggende slagvelden van de sectoren Ramskapelle en Nieuwpoort en uit civiele begraafplaatsen. Het Ministerie van Landsverdediging kocht het terrein in september 1922. Een groot aantal van de geïdentificeerde soldaten sneuvelde tijdens de gevechten van 1914. In 1952 werd hier ook het lichaam bijgezet van Louis Notaert, die toen bij het ploegen werd teruggevonden in Stuivekenskerke.

bron (visit link)
bron2 (visit link)
bron3 (visit link)

"Un cimetière militaire de la première guerre mondiale, très bien entretenu comme tous les autres de la région. Il est important de découvrir ces lieux de mémoire. N'oublions jamais que ces jeunes sont morts pour notre liberté."

Le cimetière militaire belge de Ramskapelle est un cimetière contenant uniquement des soldats belges tombés pendant la Première Guerre mondiale, situé à Ramskapelle. Le cimetière est situé au nord du centre du village. Elle contient 632 sépultures, dont plus de 400 non identifiées. Le cimetière a un plan triangulaire et est situé entre la route Ramskapelle et le Frontzate, l'ancien talus de la voie ferrée reliant Diksmuide à Nieuwpoort. Le cimetière couvre une superficie d'environ 84 ares. Les tombes sont disposées en neuf rangées semi-circulaires autour de l'entrée.

Pendant la guerre, Ramskapelle se trouvait sur le front de l'Yser, où la bataille de l'Yser a eu lieu dans la seconde moitié d'octobre 1914. Les Allemands qui avancent tentent de traverser l'Yser et de se déplacer plus à l'ouest. Après de violents combats, la zone située entre l'Yser et le lit de la voie ferrée est inondée à la fin du mois d'octobre pour arrêter les Allemands. Les 30 et 31 octobre, les combats se poursuivent à Ramskapelle et les Belges et les Français parviennent à reprendre le village aux Allemands. Après la guerre, dans les années 1920, le cimetière collectif a été créé avec des tombes militaires provenant des champs de bataille environnants des secteurs de Ramskapelle et de Nieuwpoort et des cimetières civils. Le ministère de la Défense nationale a acheté le site en septembre 1922. Beaucoup des soldats identifiés ici sont morts pendant les batailles de 1914. En 1952, le corps de Louis Notaert, trouvé lors d'un labourage dans la Stuivekenskerke, a également été enterré ici.

source (visit link)
source2 (visit link)