Džordžs Armitsteds - Riga- Latvia
Location: Latvia

Džordžs Armitsteds krutis
[Lv] Džordžs Armitsteds ( dzimis 1847 . gada 27. oktobris — 1912 . gada 17. novembris ) bija inženieris, uznemejs un ceturtais Rigas mers Džordžs Armitsteds dzimis Riga, Latvija (toreiz: Krievijas imperija) britu tirgotaja gimene; vina tevocis bija Džordžs Armitsteds, pirmais barons Armitsteds. 1869. gada Armitsteds ar izcilibu absolveja Rigas Politehnisko institutu un bija viens no Fraternitas Baltica bralibas dibinatajiem. Vinš papildinaja savas zinašanas Cirihes un Oksfordas universitates. Velak Armitsteds stradaja par inženieri Krievija. Pec darba Krievija vinš atgriezas Riga, kur vina gimenei piedereja daudzi ipašumi un rupnicas, un kluva par nozimigu pilsetas dzives sabiedrisku figuru. 1901. gada 7. maija Rigas dome ieveleja Armitstedu par Rigas meru. Vinš strauji parveidoja Rigu: uzcela daudzas musdienu ekas Riga, 13 skolas, 3 slimnicas, Nacionalo muzeju, Zoologisko darzu, bibliotekas un kafejnicas. Rupnieciba un tirdznieciba ieverojami attistijas. Laika, kad vinš bija mers, Riga no mazpilsetas parvertas par lielu Eiropas pilsetu. 1912. gada Armitsteds saslima. 29. oktobri Rigas dome vinam pieškira Goda pilsonibas rakstu. Džordžs Armitsteds nomira 1912. gada 17. novembri. Musdienas Armitstedu atceras ka vienu no godajamakajiem ridziniekiem. 2006. gada, savas pirmas vizites laika Latvija, karaliene Elizabete II atklaja pieminas statuju Džordžam Armitstedam kopa ar sievu Sesilu un suni. Piemineklis atrodas darzos pie Latvijas Nacionalas operas. Vina pieminai ir ari plaksne pie vina majas Marstalu iela 19, Riga, un krušutels Strelnieku iela.
George Armitstead " Bust"
[EN] George Armitstead (Latvian: Džordžs Armitstead; 27 October 1847 – 17 November 1912) was an engineer, entrepreneur and the fourth Mayor of Riga George Armitstead was born in Riga, Latvia (then: Russian Empire) into a British merchant family; his uncle was George Armitstead, 1st Baron Armitstead. In 1869, Armitstead graduated from the Riga Polytechnical Institute with excellence, and was one of the founders of the Fraternitas Baltica fraternity. He improved his knowledge at Zurich and Oxford universities. Later on, Armitstead worked as an engineer in Russia. After working in Russia, he came back to Riga, where his family owned many properties and factories, and became a significant social figure of the city life. On May 7, 1901, the Riga City Council elected Armitstead to be the Mayor of Riga. He transformed Riga rapidly: he built many of today's buildings in Riga, 13 schools, 3 hospitals, the National Museum, the Zoo, libraries and cafés. Industry and commerce developed significantly. During the period when he was mayor, Riga turned from a small city into a major European city. In 1912 Armitstead fell ill. On October 29 the Riga City Council awarded him Honorary Citizenship. George Armitstead died on November 17, 1912. Today, Armitstead is remembered as one of the most honorable people of Riga. In 2006, during her first visit to Latvia, Queen Elizabeth II unveiled a memorial statue of George Armitstead,with his wife Cecile and dog. The monument is in the gardens close to the Latvian National Opera. There is also a plaque in his memory on his house at 19 Marstalu Street, Riga and a bust on Strelnieku iela. (wikipedia)