O.L.V. V BIJSTAND B.V.O - Pervijze - Belgium
31U E 485394 N 5656091
Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand" of "Kameroenkapel deze naam komt van denabijgelegen hoeve "Groot Kameroen
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Kapel "Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand" of "Kameroenkapel" (zie stafkaart). Grote wegkapel horend bij het nabijgelegen hoeve "Groot Kameroen" op Oostkerke. De kapel is alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) bij een nu gesupprimeerde toegangsweg naar de genoemde hoeve. Op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (1861, 1883, 1911) is de kapel aangeduid als "De Cambron Chapelle". De kapel werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd en nadien heropgebouwd. Kapel met volledig vernieuwd parement (na de Tweede Wereldoorlog) onder pannen zadeldak. Bewaard schrijnwerk van de deur (jaren 1920) met vierpasversiering. Boven de deur, ijzeren plaat met opschrift "O.L.V. V. BYSTAND B.V.O." en oculus. Eenvoudig interieur met altaar met Onze-Lieve-Vrouwbeeld.

Rechts van de kapel, opschietende lindeboom als restant van gekapte linde.
bron (visit link)

Chapel "Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand" or "Kameroenkapel" (see map). Large road chapel belonging to the nearby farm "Groot Kameroen" on Oostkerke. The chapel is already marked as such on the Ferraris map (1770-1778) near a now suppressed access road to the said farmstead. On the maps of the Military Cartographic Institute (1861, 1883, 1911) the chapel is indicated as "De Cambron Chapelle". The chapel was destroyed during the First World War and rebuilt afterwards. Chapel with completely renewed parement (after the Second World War) under a tiled saddle roof. The door joinery (1920s) with quadrant decoration has been preserved. Above the door, iron plate with inscription "O.L.V. V. BYSTAND B.V.O." and oculus. and oculus. Simple interior with altar and Our Lady statue.

To the right of the chapel, a lime tree as a remnant of a felled lime tree.
source (visit link)