De Muntmeester - Woerden - Nl
31U E 629019 N 5772476
De muntmeester” is vervaardigd ter gelegenheid van de opening van het nieuwe bankgebouw van de Bondsspaarbank aan de Westdam/Ravelijnsingel in Woerden in 1981.
Location: Utrecht, Netherlands

In 1981 verrees een nieuw bankgebouw van de Bondsspaarbank (later VSB) op de hoek van de Westdam in Woerden. Dat gebouw werd op 16 oktober 1981 geopend. De bank heeft toen opdracht gegeven aan de kunstenaar een passend kunstwerk te ontwerpen, dat het volgende jaar, op 31 augustus 1982, werd geplaatst tegen de zijwand van het bankgebouw. Het kunstwerk is gegoten door Jan Stijlaart en werd onthuld door burgemeester Bos. Bij de onthulling vertelde de kunstenaar: "Toen de architect Vroman mij uitnodigde voor deze opdracht, vroeg hij mij of ik geen bezwaar had om voor een bank te werken. Natuurlijk had ik dat niet, want ik had als kind al een zeer weelderige voorstelling van een bank. De voorstelling die ik er toen van had is wel enigszins gewijzigd, maar desondanks twijfelde ik nimmer aan de betaalvaardigheid van de bank."
Bij de onthulling kregen de aanwezigen een klein exemplaar in spiegelbeeld van het kunstwerk. Hiervan is nog een exemplaar in het bankgebouw aanwezig.
De muntmeester laat zien hoe vroeger het geld werd geslagen.
bron (visit link)

In 1981, a new bank building of the Bondsspaarbank (later VSB) was erected on the corner of the Westdam in Woerden. The building was opened on 16 October 1981. The bank then commissioned the artist to design a suitable work of art, which was placed against the side wall of the bank building the following year, on 31 August 1982. The work of art was cast by Jan Stijlaart and was unveiled by Mayor Bos. At the unveiling, the artist said: "When the architect Vroman invited me for this commission, he asked me if I had no objection to working for a bank. Of course I didn't, because as a child I already had a very lavish image of a bank. The image I had at the time has changed somewhat, but nevertheless I never doubted the bank's ability to pay."
At the unveiling, those present were given a small mirror-image copy of the artwork. There is still a copy of this in the bank building.
The mint master shows how the money used to be minted.
source (visit link)