Postgebouw - Gent - Oost Vlaanderen
Posted by: Groundspeak Regular Member T-Team!
N 51° 03.251 E 003° 43.292
31U E 550570 N 5656098
NL: Het Oud Postgebouw is een monumentaal gebouw, gelegen op de Korenmarkt en aan de Graslei, naast de St-Michielshelling. FR: L'Oud Postgebouw est un bâtiment monumental, situé sur le Korenmarkt et sur le Graslei, à côté du Sint-Michielshelling.
Waymark Code: WM16TA3
Location: Oost-Vlaanderen, Belgium
Date Posted: 10/01/2022
Published By:Groundspeak Premium Member Michaelfiles
Views: 7

NL:
Beschrijving
Het Postgebouw werd in 1899-1910 in eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van ingenieur-architect Louis Cloquet met medewerking van provinciaal architect Stephane Mortier.

Historiek
In 1896 vertrouwde de staat (Minister van Spoorwegen, Posterijen en Telegraaf) de bouwopdracht voor een centraal postkantoor te Gent toe aan ingenieur-architect Louis Cloquet bijgestaan door provincie-architect Stephane (Etienne) Mortier. De bouw ervan maakt deel uit van een aantal ingrijpende vernieuwingen en stedenbouwkundige aanpassingen in de stadskern die kort voor de Wereldtentoonstelling van 1913 het stadsbeeld sterk wijzigden.

Eind 1897 werd een voorontwerp ingediend gebaseerd op het plan met organigram geleverd door de technische dienst van de P.T.T., architect Alphonse Van Hoecke onder leiding van ingenieur Gody. Het definitieve ontwerp van het zogenaamde "Hôtel des postes et télégraphes" of "Posthotel" werd eind 1898 goedgekeurd zodat de bouwwerken begin 1899 konden aanvangen. Het centraal postkantoor van Gent raakte in de volksmond ook bekend als de "Grote Post". De uitvoering van funderingen en kelders was toevertrouwd aan de Gebroeders Myncke, bekende betonspecialisten. Er diende rekening gehouden met de reeds in 1897 aangelegde fundamenten voor de hier aanvankelijk geplande bouw van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg. De ruwbouwwerken waren in 1903 gerealiseerd doch de afwerking van daken en torenspitsen evenals de uitvoering van het gewijzigde horlogetorenontwerp duurden tot in 1905. De oplevering vond op 15 september 1906 plaats.

Begin 1907 kon worden verder gegaan met de afwerking van het postgebouw, hetgeen nog enkele jaren zou aanslepen. L. Cloquet deed daarbij een beroep op het bedrijf Van Autreyve en op talrijke neogotische kunstenaars van de Gentse Sint-Lucasschool: de beeldhouwers Aloïs De Beule, Remi Rooms, Oscar Sinia en Geo Verbanck, decoratieschilder Prosper Cornelis die ook in het Gentse Sint-Pietersstation sgraffito-schilderingen uitvoerde. Uiteindelijk kon het postgebouw op 24 oktober 1910 in gebruik genomen worden. Het laatste schilderwerk aan het sculpteerwerk van de buitengevels was voltooid in 1912, op tijd voor de Wereldtentoonstelling van 1913. In 1979-1980 vond een buitenrestauratie plaats. Deze werken omvatten de reiniging en consolidatie van de gevels, het vernieuwen van de dakbedekkingen, de vervanging van houtwerk van dak- en standvensters naar oorspronkelijk model.

Beschrijving
Het geheel is groots van opzet en goed geproportioneerd. Voor de vormgeving van het postgebouw is nochtans zeer sterk gestreefd naar een duidelijke relatie tussen het uitwendig voorkomen en de inwendige structuur van het gebouw. De functionele planindeling is bijgevolg zeer bepalend voor dit openbaar en administratief gebouw en komt tot uiting in de bouwmassa's, de verschillende bedakingen en hun hoogteverschillen. Zo bezitten enkel de hoofdgevel aan de Korenmarkt en de zijgevel aan de Pakhuisstraat een bovenverdieping met zolder onder steil dak, bestemd voor administratieve bureaus, refter en vergaderlokalen. Deze gevels bezitten een uitgesproken symmetrische opstand. Centraal in de voorgevel bevindt zich de hoofdingang, uitgewerkt als een stadhuispui met portiek, die toegang verleent tot de publieke hal. Voor het postpersoneel waren in functie van de organisatie van het werk meerdere toegangen voorzien zoals in de hoektoren en het centrale risaliet aan de Pakhuisstraat (voor postwagens), in de toren aan de Graslei. De toegangen in het Hazewindstraatje dienden voorheen als ingang van de afzonderlijke telegraafdienst die aan deze straatzijde apart in het gebouw was ondergebracht. Diverse friezen met opschriften in de voorgevel verwijzen direct naar de verschillende functies die het gebouw meekreeg: "Posterijen-Postes", "Telegrafen-Telegraphes", "Telephoon" en "Brievenbus-Boîte-aux-Lettres". Het souterrain, dat het niveauverschil tussen Graslei en Korenmarkt overbrugt, herbergde de technische diensten en installaties van het gebouw.

Als bouwstijl werd gekozen voor de laatgotische stijl of Brabantse gotiek terwijl er ook renaissancekenmerken aanwezig zijn. Op deze wijze zocht de architect, in zijn bezorgdheid voor het stadsbeeld, aansluiting bij het Schippershuis op de Graslei en verwijst hij tevens naar het Gentse stadhuis.

Meerdere moderne bouwprocedés en eigentijdse materialen zijn bij de bouw van het postkantoor gehanteerd: platen en balken van beton volgens het systeem Hennebique (voorloper van gewapend beton), vooruitstrevende glas- en ijzerconstructies en prégeassembleerde stalen dakspanten. Typerend voor het eclecticisme zijn deze progressieve structurele bouwtechnische procedés niet zichtbaar gelaten maar verscholen achter een bekleding: buiten met een parement van meerdere soorten natuursteen: witte Gobertangesteen, grijze Doornikse kalksteen, blauwe hardsteen van Anthines en gele kalksteen van La Rochette, binnenin achter hout en andere bekledingen.

De opmerkelijke rijke gevelornamentiek omvat beeldhouwwerk en schilderwerk waarvan de inhoud onder meer verwijst naar het postwezen en het internationaal karakter van de toenmalige communicatiemiddelen. Verder zijn er onder andere talrijke heraldische en allegorische voorstellingen, de portrethoofden van de toen regerende staatshoofden die bij de Internationale Postunie waren aangesloten. De zeer verzorgde detailafwerking is ook van toepassing voor het origineel smeedwerk van hekwerk, tralies, hengsels en beslagwerk van deuren en poorten. Ook het oorspronkelijk houtwerk zelf vertoont fijn gesculpteerde details (zie bijvoorbeeld makelaar van de poort van de vroegere conciërgewoning aan de Graslei). Een opmerkelijke en bijzonder fraaie neogotisch getinte houten inkomstructuur met beglazing in de hoofdtoegang vormt een doorzichtige verbinding tussen de binnenruimte (publieke hal) en buitenruimte (portiek met pui) van het postgebouw. Ook de afwerking van de zijwanden van de inkomruimte, zoals de bekleding met diverse marmersoorten onder velden met sgraffito-schilderingen, geven een voorsmaak van de interieurafwerking van het postgebouw.

Interieur
Op de verhoogde begane grond zijn als voornaamste ruimten volgende grote rechthoekige zalen gelegen: de lokettenzaal met publieke hal, gescheiden door een beglaasde houten wand van de achterliggende sorteer- en bestellerszaal en eveneens door een beglaasde houten wand van de rechts opzij gelegen vroegere telegraafdienst. Voornoemde houten scheidingswanden zijn voor het interieur essentieel als wezenlijk bestanddeel van de originele ruimte-indeling. Het houtwerk van weliswaar verschillend geometrisch verdeelde oppervlakken, ook in de vensters, de deurlichten, daklichten en dakspanten, is een dominant en opvallend bindend element van het interieur. In de lokettenzaal was dit vroeger nog sterker aanwezig door de houten loketindeling, doch deze werd gemoderniseerd. Nochtans zijn in de lokettenzaal nog een aantal kleine houten wanden van de originele loketten bewaard gebleven.

Sommige ornamenten zijn middeleeuws van inspiratie. Dit geldt onder meer voor de verschillend gesculpteerde consoles waarop de ribben aanzetten van het indrukwekkende, beglaasde gebogen dakspant in de sorteer- en bestellerszaal. Andere ornamentiek sluit echter veeleer bij de art nouveau aan zoals de floraal versierde kapitelen van de enkele en gebundelde slanke zuilen in de grote zalen. De zuilen in de publieke hal die de spitsbogen van de overkapping opvangen zijn achter een jongere bekleding verscholen.

Zeer merkwaardig, constructief bijzonder ingenieus en fraai geornamenteerd zijn de trappenhuizen in beide grote traptorens:

in het ronde trappenhuis van de traptoren aan de hoek Korenmarkt/Pakhuisstraat gaat een centrale arduinen steektrap afwisselend over in een dubbele gebogen trap; de ijzeren constructie die de trap ondersteunt omvat bijzonder sierlijk uitgewerkte zuilen met art nouveau getinte decoratie (florale motieven); de traptoren bezit op de eerste en tweede bovenverdieping een overwelving met ribben aanzettend op kapitelen met art nouveau stijlkenmerken. De wand is deels bekleed met geglazuurde tegels met siermotief in wit, blauw en geel. Kelderverdieping en torengalerij zijn bereikbaar via een hardstenen diensttrap bestaand uit twee verrassend en ingenieus in elkaar verweven hardstenen spiltrappen.
een totaal ander type trap vond toepassing in de toren aan de Graslei. Het ruimte-effect is er indrukwekkend, daarbij speelt de lichtinval van de venstergalerij onder het gewelf van de bovenste torenverdieping een belangrijke rol. Hier trekt de constructie van dubbele overspanningen in de overwelfde overlopen van de trap de aandacht.
In de horlogetoren is een ijzeren spiltrap aanwezig.
Andere opmerkelijke interieurelementen zijn onder meer:

de indrukwekkende overkapping, de sgraffito-schilderingen van de vijf werelddelen met symbolen verwijzend naar het transport en postwezen, de marmeren wandbekleding, smeedijzeren booghek
de gemetste schouwen in de sorteerzaal
de parketvloer in de burelen; de typische tegelvloeren van rode en lichtgele in dambordpatroon met zwarte banden en afgeronde plinten zowel op beneden- als op bovenverdieping plaatselijk bewaard
de oorspronkelijke houten deuren met paneeldecoratie en waarvan een zeer groot aantal met origineel hang- en sluitwerk en hun geëmailleerde ovale plaatjes met het lokaalnummer
meerdere houten diensttrappen van hetzelfde kenmerkende type
de wandbekleding met blauw/witte geglazuurde tegels en houten afwerking op de bovenverdieping evenals beide gangen op de bovenverdieping aansluitend bij de hal naast de hoektoren Korenmarkt met hun opeenvolging van identieke deuren.

Bron : Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002131, Postgebouw.
Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum : 1999

Bekijk alle teksten
Aanvullende informatie
In de gevels van het Postgebouw prijken 19 beelden. In de rechtervleugel langs de Korenmarkt staan 5 beelden; ze symboliseren de 5 werelddelen en werden gekapt door beeldhouwer Geo Verbanck. Het middenrisaliet bezit 12 beelden: de bovenste drie werden gekapt door Aloïs De Beule. Deze drie vrouwen symboliseren (1) België, met de Gentse leeuw en een koninklijke kroon (2) Vlaanderen met de textielindustrie (3) Wallonië met de metaalnijverheid en mijnontginning. De volgende negen beelden symboliseren de 9 provincies met hun attributen; deze beelden werden gekapt door Remi Rooms. Het Afrikaanse meisje langs de Pakhuisstraat en de Engel met de zonnewijzer op de hoek naar de Leie zijn van beelhouwer Oscar Sinia.

FR:
Description
L'édifice de la poste a été construit en 1899-1910 dans un style éclectique selon les plans de l'ingénieur-architecte Louis Cloquet avec la collaboration de l'architecte provincial Stéphane Mortier.

Histoire
En 1896, l'Etat (ministre des Chemins de fer, Postes et Télégraphes) confie le contrat de construction d'un bureau de poste central à Gand à l'ingénieur-architecte Louis Cloquet assisté de l'architecte provincial Stéphane (Etienne) Mortier. Sa construction s'inscrit dans le cadre d'un certain nombre de rénovations majeures et de changements d'urbanisme dans le centre de la ville qui ont considérablement modifié le paysage urbain peu avant l'exposition universelle de 1913.

Fin 1897, un avant-projet est présenté sur la base du plan avec organigramme fourni par le service technique des P.T.T., l'architecte Alphonse Van Hoecke sous la direction de l'ingénieur Gody. Le projet définitif de l'"Hôtel des postes et télégraphes" ou "Posthotel" a été approuvé à la fin de 1898, de sorte que les travaux de construction ont pu commencer au début de 1899. Le bureau de poste central de Gand est également connu sous le nom de "Grande Poste". La construction des fondations et des caves a été confiée aux frères Myncke, spécialistes réputés du béton. Il a fallu tenir compte des fondations déjà posées en 1897 pour la construction du Théâtre royal hollandais initialement prévu à cet endroit. Les travaux de structure ont été achevés en 1903, mais la finition des toits et des flèches ainsi que la conception modifiée de la tour de guet ont pris jusqu'en 1905. L'achèvement des travaux a eu lieu le 15 septembre 1906.

Les travaux de finition du bâtiment de la poste peuvent être poursuivis au début de 1907, ce qui prendra encore plusieurs années. L. Cloquet fait appel à l'entreprise Van Autreyve et à de nombreux artistes néo-gothiques de l'école gantoise Saint-Lucas : les sculpteurs Aloïs De Beule, Remi Rooms, Oscar Sinia et Geo Verbanck, le peintre décorateur Prosper Cornelis, qui a également réalisé des sgraffites dans la gare Saint-Pierre de Gand. Enfin, le bâtiment postal a pu être inauguré le 24 octobre 1910. Les derniers travaux de peinture sur les façades extérieures sculptées ont été achevés en 1912, à temps pour l'exposition universelle de 1913. Une restauration extérieure a eu lieu en 1979-1980. Ces travaux comprenaient le nettoyage et la consolidation des façades, le renouvellement des couvertures de toit, le remplacement des boiseries de toiture et des fenêtres de stand selon les modèles originaux.

Description
L'ensemble est de conception grandiose et bien proportionné. Cependant, la conception du bâtiment du poste reposait en grande partie sur une relation claire entre l'aspect extérieur et la structure interne du bâtiment. La disposition fonctionnelle du plan est donc très déterminante pour ce bâtiment public et administratif et se reflète dans les masses du bâtiment, les différents toits et leurs différences de hauteur. Ainsi, seules la façade principale sur Korenmarkt et la façade latérale sur Pakhuisstraat comportent un étage supérieur avec un loft sous un toit pentu, destiné aux bureaux administratifs, aux réfectoires et aux salles de réunion. Ces façades présentent une élévation symétrique prononcée. Au centre de la façade se trouve l'entrée principale, élaborée comme une façade de mairie avec portique, donnant accès à la salle publique. En fonction de l'organisation du travail, plusieurs entrées étaient prévues pour le personnel postal, comme dans la tour d'angle et la risalite centrale sur Pakhuisstraat (pour les camionnettes postales), dans la tour sur Graslei. Les entrées de la Hazewindstraat servaient auparavant d'entrée au service télégraphique distinct, qui était logé séparément dans le bâtiment de ce côté de la rue. Plusieurs frises avec des inscriptions dans la façade font directement référence aux différentes fonctions qu'exerçait le bâtiment : "Posterijen-Postes", "Telegrafen-Telegraphes", "Telephoon" et "Brievenbus-Boîte-aux-Lettres". Le sous-sol, qui comble la différence de niveau entre Graslei et Korenmarkt, abrite les services et installations techniques du bâtiment.

informations complémentaires (visit link)
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Graslei, Korenmarkt, Pakhuisstraat
Gent, Oost Vlaandern Belgium


Année de construction/Bouwjaar/Baujahr/Year of construction: 1906

Date d'arrêté/ Datum van het Besluit/ Datum der Unterschutzstellung/ Date of protection: 08-07-1999

Numéro de dossier/Dossiernummer/Dateinummer/File number: ID25159

URL: [Web Link]

Visit Instructions:
[ENG]
Take one or more personally-obtained photos of the monument, or a very detailed description of your visit may be substituted for a photo.
[FR]
Prenez une ou plusieurs photos personnelles du monument, ou une description très détaillée de votre visite peut se substituer à une photo.
[NL]
Neem een of meer persoonlijk verkregen foto's van het monument, of een zeer gedetailleerde beschrijving van uw bezoek kan in de plaats komen van een foto.
[DE]
Mach ein oder mehreren persönliches Bilden von dem Monument, oder eine sehr detaillierte Beschreibung Ihres Besuchs kann ein Foto ersetzen.

 

Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Belgium Monument Registers
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log  
CADS11 visited Postgebouw - Gent - Oost Vlaanderen 02/14/2024 CADS11 visited it
PetjeOp visited Postgebouw - Gent - Oost Vlaanderen 10/03/2022 PetjeOp visited it

View all visits/logs