Belfort - Gent - Oost Vlaanderen
31U E 550796 N 5656040
NL: Het belfort van Gent is een 95-meter hoge belforttoren in het centrum van de Belgische stad Gent. FR: Le Beffroi de Gand est une tour de beffroi de 95 mètres de haut située au centre de la ville belge de Gand.
Location: Oost-Vlaanderen, Belgium

NL:

Beschrijving
Historiek
Aan de bouw van het huidige Belfort van Gent werd begonnen in het eerste kwart van de 14de eeuw, vermoedelijk voor 1314, jaar waaruit de eerste rekeningen van de bouw dateren. Een ontwerptekening bewaard in het Bijlokemuseum is hoogstwaarschijnlijk het originele plan uit de 14de eeuw van de hand van de meestermetser Jan van Haelst. In 1323 waren vier bouwlagen van de uit Doornikse kalksteen opgetrokken zes bouwlagen hoge toren klaar. In 1338 werd het metselwerk stop gezet. Van de bovenste geleding van de onvoltooide toren werden de waterspuwers, de beelden van de vier torenwachters en de grondslag van de vier hoektorens uitgevoerd in steen van Ecaussines. Tussen 1377 en 1380 werd een voorlopige houten torenbekroning opgetrokken; daarop werd in hetzelfde jaar de legendarische "Draak van Gent" gehesen. Deze windwijzer werd in 1377 vervaardigd van vergulde koperen platen. In de loop der eeuwen werd de torenspits herhaaldelijk hersteld of totaal vernieuwd, telkens aangepast aan de wisselende tijdssmaak.

Zo verkreeg de campanile in 1771 een punttorentje naar een ontwerp van architect Louis 't Kindt (het barokke ontwerp van Lieven Cruyl van 1684 werd nooit uitgevoerd); in 1851, na twaalf jaar lang zonder klokkentoren gesierd te zijn, verscheen de neogotische spits van gietijzer uitgevoerd naar ontwerp van architect Louis Roelandt. Deze ijzeren bekapping werd bij aanvang van de 20ste eeuw afgebroken en tussen 1911-1913 vervangen door de huidige stenen torenspits. De werken werden uitgevoerd onder leiding van Valentin Vaerwijck wiens plannen sterk geïnspireerd waren op het oorspronkelijk ontwerp uit de 14de eeuw. Sinds jaren zit deze torenspits verborgen onder stellingen wachtend op de nodige restauraties.

Beschrijving
Het Belfort van Gent vertoont een rechthoekig grondplan. Tegen de lange oostzijde van dit gesloten gotisch bouwwerk werd in de eerste helft van de 15de eeuw de Lakenhal opgetrokken. Van de oorspronkelijke toegangspoort in de zuidwestelijke hoek van de gelijkvloerse verdieping of "zaal van het secreet", is enkel de gotische spitsboog bewaard gebleven. Door verhoging van het straatniveau is deze zaal thans enkel bereikbaar langs de lakenhal. De "zaal van het secreet" is overdekt door middel van een koepelvormig ribgewelf waarvan de centrale ronde opening diende voor het neerhalen van de klokken.

"Secreet" was de benaming van een soort tegen de muur gemetselde kast waarin de stedelijke privilegiën bewaard werden en die na verloop van tijd op de gehele zaal overgegaan is. Boven het secreet komen drie door zeven waterlijsten gemarkeerde geledingen voor die aan elke zijde doorbroken zijn door twee spitsboogvensters met vroeggotische tracering. Een omlopende kroonlijst met twintig waterspuwers komt voor aan de aanzet van de vier hoektorens die verfraaid zijn met kopijen van de vier beelden van de gewapende torenwachters. Een originele stadswachter, bijgenaamd "de man van Gent", bleef bewaard. Een eerste galerij met borstwering, ter hoogte van de vierde verdieping, verbindt de vier polygonale hoektorens die spitsvormig afgedekt zijn. De vijfde verdieping of zaal van de beiaard is aan elke zijde doorbroken door een groot spitsboogvenster waarvoor een uurwerkwijzerplaat aangebracht is. Een tweede galerij bevindt zich ter hoogte van de aanzet van de hoektorenspitsen en de grote torenspits welke bezaaid is met talrijke dakkapellen en waarop de bijna drie meter lange roodkoperen draak prijkt.

FR:
Description
Histoire
La construction de l'actuel beffroi de Gand a commencé dans le premier quart du XIVe siècle, probablement avant 1314, année dont datent les premiers récits de sa construction. Un dessin conservé au musée Bijloke est très probablement le plan original du 14e siècle réalisé par le maître maçon Jan van Haelst. En 1323, quatre étages de la tour de six étages, construite en calcaire de Tournai, ont été achevés. En 1338, les travaux de maçonnerie ont été arrêtés. Dans la partie supérieure de la tour inachevée, les gargouilles, les statues des quatre gardiens de la tour et la base des quatre tours d'angle ont été réalisées en pierre d'Ecaussines. Une tour de couronnement provisoire en bois fut érigée entre 1377 et 1380 ; sur celle-ci, le légendaire "Dragon de Gand" fut hissé la même année. Cette girouette a été fabriquée à partir de plaques de cuivre doré en 1377. Au fil des siècles, la flèche a été réparée à plusieurs reprises ou entièrement renouvelée, chaque fois adaptée aux goûts changeants de l'époque.

Ainsi, en 1771, le campanile est doté d'une tour pointue d'après un projet de l'architecte Louis 't Kindt (le projet baroque de Lieven Cruyl de 1684 n'a jamais été réalisé) ; en 1851, après douze ans sans beffroi, apparaît la flèche néo-gothique en fonte, conçue par l'architecte Louis Roelandt. Cette couverture en fer a été démolie au début du XXe siècle et remplacée par l'actuelle flèche en pierre entre 1911 et 1913. Les travaux ont été réalisés sous la direction de Valentin Vaerwijck, dont les plans étaient fortement inspirés de la conception originale du XIVe siècle. Pendant des années, cette flèche a été cachée sous des échafaudages en attendant les restaurations nécessaires.

Description
Le Beffroi de Gand présente un plan rectangulaire. Contre le long côté est de cette structure gothique fermée, la Halle aux draps a été construite dans la première moitié du 15e siècle. De la porte d'entrée d'origine, située dans l'angle sud-ouest du rez-de-chaussée ou "hall du secrétariat", seul l'arc brisé gothique a été conservé. En élevant le niveau de la rue, cette salle n'est plus accessible que par la halle aux draps. La "salle du secret" est couverte d'une voûte d'arêtes en forme de dôme dont l'ouverture circulaire centrale servait à la descente des cloches.

"Secreet" était le nom d'une sorte d'armoire murée contre le mur dans laquelle étaient conservés les privilèges de la ville, et qui, avec le temps, est passée à la salle entière. Au-dessus du secret, on trouve trois niveaux marqués par sept corniches d'eau, interrompus de chaque côté par deux fenêtres en arc brisé avec un tracé gothique précoce. Une corniche flanquée de vingt gargouilles se trouve à la base des quatre tours d'angle, qui sont agrémentées de copies des quatre statues de gardes armés des tours. Un garde municipal original, surnommé "l'homme de Gand", a été conservé. Une première galerie avec parapet, au niveau du quatrième étage, relie les quatre tours d'angle polygonales qui sont coiffées d'une flèche. Le cinquième étage ou hall du carillon est percé de chaque côté par une grande fenêtre en arc brisé devant laquelle est monté un cadran d'horloge. Une deuxième galerie se trouve à la hauteur du début des flèches d'angle et de la grande flèche qui est constellée de nombreuses lucarnes et sur laquelle trône le dragon en cuivre rouge de près de trois mètres de long.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Sint-Baafsplein