Blokhuisbrug - Woerden - NL
al vanaf 1575 ligt hier al een brug met de naam "Blokhuis brug"
Location: Utrecht, Netherlands

Er staat al heel lang een brug op de locatie van de Blokhuisbrug, ook met die naam. In de archieven komen we de naam in een document uit 1696 al tegen. In een document uit 1805 zien we de naam Blokhuisbrug zelfs als woonplaats genoteerd staan. De brug zorgde tot 1964 voor de grens tussen de gemeenten Woerden en Rietveld.

Beleg
Maar voor de naam blokhuis gaan we naar het jaar 1575-1576. De tijd van het beleg van Woerden door de Spanjaarden tijdens de tachtigjarige oorlog. “Bij de Blokhuisbrug richtten de Spanjaarden een blokhuis op”, vertelde Rob Alkemade van het streekarchief ons eerder al eens. Een blokhuis is de oude naam van een verdedigingswerk, om een bepaalde doorgang te bewaken.

“Op deze plek werd de toegang tot de stad vanuit het westen geblokkeerd. Dan kon er geen voedsel worden aangevoerd via de Rijn of Rijndijk en zou de stad zich moeten overgeven wegens gebrek aan eten.” Na een beleg van vijftig weken gebeurde dat gelukkig niet. Dat is leesvoer voor een ander verhaal. Maar door het blokhuis van de Spanjaarden, heet de brug wel Blokhuisbrug.
bron (visit link)

There has long been a bridge at the location of the Blokhuis Bridge, also with that name. In the archives, we come across the name in a document as early as 1696. In a document from 1805, we even see the name Blokhuisbrug listed as a place of residence. The bridge provided the boundary between the municipalities of Woerden and Rietveld until 1964.

Siege
But for the name blokhuis, we go to the year 1575-1576. The time of the siege of Woerden by the Spaniards during the Eighty Years' War. "At the Blokhuis bridge, the Spaniards erected a blockhouse," Rob Alkemade of the regional archive told us earlier. A blockhouse is the old name of a defensive work, to guard a certain passageway.

"At this spot, access to the city from the west was blocked. Then no food could be brought in via the Rhine or Rhine dyke and the city would have to surrender for lack of food." Fortunately, after a 50-week siege, that did not happen. That's reading material for another story. But because of the Spaniards' blockhouse, the bridge was called Blokhuisbrug.
source (visit link)

Bridge Type: Drawbridge (Bascule Bridge)