Gereconstrueerde Loopgraaf Meerdijk - Acquoy - NL
31U E 645978 N 5749969
Langs de dijk bij Asperen zijn de oude loopgraven terug in het landschap. Oorspronkelijk aangelegd begin 1940, voordat in mei dat jaar de Tweede Wereldoorlog in alle hevigheid uitbrak in Nederland.
Location: Gelderland, Netherlands

Fort Asperen werd voor het laatst op 12 april 1940 gereedgemaakt voor de oorlog. De Duitsers vlogen er echter met hun vliegtuigen overheen en zetten parachutisten ver achter de Waterlinie af.

De loopgraven werden gegraven om ervoor te zorgen dat de soldaten beschermd van de ene beschutte schuilplaats naar de andere konden lopen. De ongeveer 70 meter lange loopgraaf bij Asperen komt uit op de koepelkazemat, die is teruggevonden op de Diefdijk, maar waar nu nog de koepel van ontbreekt.

Zichtbaar
Werkvoorbereider namens Van der Ven, Mark de Reus, vindt het belangrijk dat deze onderdelen van de Hollandse Waterlinie terugkomen. ,,De Linie heeft een grote cultuurhistorische waarde. Op deze manier blijft de geschiedenis zichtbaar. Het besef dat hier weken en soms maanden mensen in hebben geleefd dringt pas goed tot je door als je het ziet en er zelf doorheen kunt lopen.''

In de Tweede Wereldoorlog lieten de Duitsers de koepelkazemat ontploffen en ze gebruikten het staal voor het maken van kanonnen. De hierdoor verdwenen koepel van deze kazemat is 'op een eigentijdse manier' hersteld
bron (visit link)

Fort Asperen was last readied for war on 12 April 1940. However, the Germans flew over it with their planes and dropped paratroopers far behind the Waterlinie.

The trenches were dug to ensure that soldiers could walk protected from one shelter to another. The approximately 70-metre-long trench near Asperen leads to the turreted casemate, which has been found on the Diefdijk, but is currently missing its turret.

Visible
Work planner on behalf of Van der Ven, Mark de Reus, thinks it is important that these parts of the Dutch Waterline are returned. "The Line has great cultural-historical value. This way, history remains visible. The realisation that people lived here for weeks and sometimes months only really hits home when you can see it and walk through it yourself.''

In World War II, the Germans exploded the turreted casemate and they used the steel to make cannons. The dome of this casemate, which disappeared as a result, has been restored 'in a contemporary way'
source (visit link)