De doorgezaagde bunker - Culemborg - NL
De doorgezaagde bunker, ook bekend als Bunker 599 en Groepsschuilplaats 599
Location: Gelderland, Netherlands

De doorgezaagde bunker, ook bekend als Bunker 599 en Groepsschuilplaats 599, is een openbare attractie voor bezoekers van de Diefdijklinie (onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie). Hij ligt aan de Diefdijk in de gemeente Culemborg. Het object is een groepsschuilplaats, gebouwd in 1940. De bunker is zichtbaar vanaf de rijksweg A2 en is toegankelijk voor bezoekers. De bunker is in 2010 in twee gedeeld door een stuk van ongeveer een meter breed los te zagen en te verwijderen. Dit als deel van het overheidsproject “Molenkade”. Het zaagwerk (met een diamantzaag door metersdik gewapend beton) duurde vier weken. Er is een trap gemaakt; die voert vanaf de dijk naar een pad dat door de bunker tot over het water loopt. In het water langs het pad staan palen die de waterhoogte aangeven als het land onder water gezet zou worden. Het gebied bij de bunker dient nu om bij wateroverlast in de regio extra water op te vangen.
bron (visit link)
video (visit link)

The cut-through bunker, also known as Bunker 599 and Group Shelter 599, is a public attraction for visitors to the Diefdijk Line (part of the New Dutch Waterline). It is located on the Diefdijk in the municipality of Culemborg. The object is a group shelter, built in 1940. The bunker is visible from the A2 motorway and is accessible to visitors. The bunker was divided into two in 2010 by sawing off and removing a piece about a metre wide. This as part of the government project "Molenkade". The sawing work (using a diamond saw through metre-thick reinforced concrete) took four weeks. A staircase was made; it leads from the dike to a path that runs through the bunker to over the water. In the water along the path are posts indicating the water level if the land were to be flooded. The area near the bunker now serves to collect additional water in case of flooding in the region.
Source (visit link)
video (visit link)