Kemmel Chateau Military Cemetery - Kemmel, Belgium
31U E 487940 N 5626116
NL - Kemmel Chateau Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats. EN - Kemmel Chateau Military Cemetery is a British military cemetery. FR - Kemmel Chateau Military Cemetery est un cimetière militaire britannique.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL

Beschrijving

Kemmel Chateau Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste- en Tweede Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Kemmel, een deelgemeente van Heuvelland. De begraafplaats ligt aan de Nieuwstraat op 340 m ten noorden van het dorpscentrum (Sint-Laurentiuskerk). Ze werd ontworpen door Edwin Lutyens en heeft een rechthoekig grondplan met een oppervlakte van 5.384 m² en wordt omgeven door een haag. Achteraan in de oostelijke hoek staat het Cross of Sacrifice en centraal aan de noordkant staat de Stone of Remembrance. Er is geen poortgebouw maar een open bakstenen constructie met een bank in een nis aan de ene kant en een open poort aan de andere kant. De begraafplaats wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Er worden 1.157 doden herdacht, waarvan 25 niet geïdentificeerde.

Geschiedenis

Kemmel lag tijdens de oorlog nabij het front van de Ieperboog, in geallieerd gebied. In het noordoosten van het dorpscentrum stond tot voor de oorlog het kasteel van Kemmel. In het noorden van het kasteeldomein begon men in december 1914 met de aanleg van de begraafplaats. De troepen bleven de begraafplaats gebruiken tot maart 1918, want eind april dat jaar namen de Duitsers bij hun lenteoffensief het dorp in. Op 31 augustus 1918 kon Kemmel heroverd worden, maar door de beschietingen van de voorbije maanden waren het kasteel en de begraafplaats verwoest. Het kasteel werd niet meer herbouwd.

Er liggen nu 1.030 Britten (waarvan 21 niet geïdentificeerd konden worden), 24 Australiërs (waaronder 1 niet geïdentificeerde), 80 Canadezen en 1 Nieuw-Zeelander uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Onder hen zijn 11 gesneuvelde tunnelgravers die op 10 juni 1916 omkwamen bij de explosie van een mijnschacht in Petit Bois[1] in Wijtschate.

Er rusten ook nog 21 Britten (waarvan 3 niet geïdentificeerde) en 1 Noord-Afrikaanse Franse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Zij kwamen om tijdens de terugtrekking van het British Expeditionary Force naar Duinkerke in mei 1940.

De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd.

EN

Description

Kemmel Chateau Military Cemetery is a British military cemetery with fallen soldiers from the First and Second World War, located in the Belgian village of Kemmel, a sub-municipality of Heuvelland. The cemetery is located on Nieuwstraat, 340 m north of the village center (Sint-Laurentiuskerk). It was designed by Edwin Lutyens and has a rectangular floor plan with an area of ??5,384 m² and is surrounded by a hedge. At the back in the eastern corner is the Cross of Sacrifice and at the center of the north side is the Stone of Remembrance. There is no gatehouse but an open brick construction with a bench in an alcove on one side and an open gate on the other. The cemetery is maintained by the Commonwealth War Graves Commission.

1,157 dead are commemorated, 25 of which are unidentified.

history

During the war, Kemmel was located near the front of the Ypres Salient, in Allied territory. Kemmel Castle stood in the northeast of the village center until before the war. In December 1914, work began on the cemetery in the north of the castle grounds. The troops continued to use the cemetery until March 1918, when the Germans took the village in their spring offensive at the end of April that year. On August 31, 1918, Kemmel could be recaptured, but the shelling of the past months had destroyed the castle and the cemetery. The castle was never rebuilt.

There are now 1,030 Britons (of which 21 could not be identified), 24 Australians (including 1 unidentified), 80 Canadians and 1 New Zealander from the First World War. Among them are 11 tunnel diggers who perished on 10 June 1916 in the explosion of a mine shaft in Petit Bois[1] in Wijtschate.

There are also 21 British soldiers (including 3 unidentified) and 1 North African French soldier from the Second World War. They were killed during the withdrawal of the British Expeditionary Force to Dunkirk in May 1940.

The cemetery was protected as a monument in 2009.

FR

Description

Le cimetière militaire du château de Kemmel est un cimetière militaire britannique avec des soldats tombés au combat pendant la Première et la Seconde Guerre mondiale, situé dans le village belge de Kemmel, une sous-municipalité du Heuvelland. Le cimetière est situé dans la Nieuwstraat, à 340 m au nord du centre du village (Sint-Laurentiuskerk). Il a été conçu par Edwin Lutyens et a un plan rectangulaire d'une superficie de 5 384 m² et est entouré d'une haie. Au fond dans le coin est se trouve la Croix du Sacrifice et au centre du côté nord se trouve la Pierre du Souvenir. Il n'y a pas de guérite mais une construction en brique ouverte avec un banc dans une alcôve d'un côté et une porte ouverte de l'autre. Le cimetière est entretenu par la Commonwealth War Graves Commission.

1 157 morts sont commémorés dont 25 non identifiés.

Historique

Pendant la guerre, Kemmel était situé près du front du saillant d'Ypres, en territoire allié. Le château de Kemmel se trouvait au nord-est du centre du village jusqu'avant la guerre. En décembre 1914, les travaux commencent au cimetière au nord du parc du château. Les troupes ont continué à utiliser le cimetière jusqu'en mars 1918, lorsque les Allemands ont pris le village lors de leur offensive de printemps fin avril de la même année. Le 31 août 1918, Kemmel put être repris, mais les bombardements des derniers mois avaient détruit le château et le cimetière. Le château n'a jamais été reconstruit.

Il y a maintenant 1 030 Britanniques (dont 21 n'ont pas pu être identifiés), 24 Australiens (dont 1 non identifié), 80 Canadiens et 1 Néo-Zélandais de la Première Guerre mondiale. Parmi eux, 11 creuseurs de tunnel périrent le 10 juin 1916 dans l'explosion d'un puits de mine à Petit Bois[1] à Wijtschate.

Il y a aussi 21 soldats britanniques (dont 3 non identifiés) et 1 soldat maghrébin français de la Seconde Guerre mondiale. Ils ont été tués lors du retrait du corps expéditionnaire britannique à Dunkerque en mai 1940.

Le cimetière a été protégé en tant que monument en 2009.

Source