Ode aan de Democratie - Huissen, NL
Beeld voor de St Antonius kapel
Location: Gelderland, Netherlands

"Dit beeld bij de Antoniuskapel aan de Langekerkstraat in Huissen wordt op de lijst van kunstwerken in de gemeente Lingewaard toch echt aangeduid als De Roddelgroep. ,,Maar zo heet het beeld helemaal niet”, stelt historicus Jan Zweers uit Huissen klip en klaar. En de plaats van het beeld was ook een andere dan de plek nu, voegt hij eraan toe.

Dat vraagt natuurlijk om uitleg. ,,Het beeld werd oorspronkelijk Ode aan de Democratie genoemd. Dat klinkt raar, maar is verklaarbaar. Het had alles te maken met de plaats van het beeld, bij de ingang van de voormalige raadszaal. Je moet het zien dat daar burgers bij elkaar staan om te praten over wat er in het gemeentehuis besloten is”, verklaart Zweers.

Een vorm van vandalisme
Het beeld is onthuld in juni 1978 bij de opening van het voormalige gemeentehuis. Volgens het opschrift is het in 2005 verplaatst. Het beeld is van beton en werd geregeld kapotgeslagen. Na de verplaatsing van het kunstwerk naar de overzijde van de straat is het heel gebleven. Vermoedelijk omdat je eerst een grasveldje over moet om erbij te komen. Omdat het beeld door enkele vernielingen was aangetast, is het enkele keren opnieuw gegoten.

Te roddelen valt er ook niets meer, want de gemeenteraad vergadert er niet meer. Wel doet het gebouw nog dienst als vergaderzaal. Wie daar naar binnenloopt, komt onder meer een prachtig reliëf tegen van Kees Berendsen, de kunstenaar die Huissen zoveel mooie beelden heeft nagelaten.

‘Kunstenaar onbekend’
Onbekend is welke kunstenaar voor het ontwerp van De Roddelgroep heeft getekend. Ook Zweers weet niet wie er achter schuilt. Op de beeldenlijst van de gemeente staat evenmin een naam vermeld. Kunstenaar onbekend, staat er geschreven.

Wel kan Zweers nog kwijt dat het beeld in de volksmond een andere naam heeft. ,,In Huissen noemt iedereen het ‘de Pieletjeskiekers’.”"

Eng
"This statue at the Antoniuskapel on the Langekerkstraat in Huissen is really referred to as De Roddelgroep on the list of works of art in the municipality of Lingewaard. "But that's not the name of the statue at all," says historian Jan Zweers from Huissen plainly. And the place of the statue was also different from where it is now, he adds.

That, of course, requires an explanation. “The statue was originally called Ode to Democracy. That sounds strange, but it is understandable. It had everything to do with the place of the statue, at the entrance of the former council chamber. You have to see that citizens are gathered there to talk about what has been decided in the town hall,” says Zweers.

A form of vandalism
The statue was unveiled in June 1978 at the opening of the former town hall. According to the inscription, it was moved in 2005. The statue is made of concrete and was regularly smashed. After the work of art was moved to the other side of the street, it remained intact. Presumably because you first have to cross a grass field to get to it. Because the statue was affected by some destruction, it has been recast several times.

There is nothing to gossip about anymore, because the city council no longer meets there. The building still serves as a meeting room. Those who walk in there will encounter, among other things, a beautiful relief by Kees Berendsen, the artist who left Huissen with so many beautiful images.

"Artist unknown"
It is unknown which artist signed up for the design of De Roddelgroep. Zweers also does not know who is behind it. There is also no name on the statue list of the municipality. Artist unknown, it says.

However, Zweers can say that the image has a different name in the vernacular. "In Huissen everyone calls it 'the Pieetjeskiekers'."
Name or use 'Unknown' if not known: Ode aan de Democratie

Figure Type: Human