Maria kapel - Klimmen - NL
Maria kapel uit 1929 vijfhoekig grondplan maar met een zes hoekig dak
Location: Limburg, Netherlands

De Mariakapel Craubeek is een kapel in Nederlands Zuid-Limburg in de gemeente Voerendaal. De wegkapel staat midden in Craubeek aan een splitsing van drie wegen. De kapel staat midden in de laagte van Craubeek in het gebied tussen het Centraal Plateau en het Plateau van Ubachsberg.

Op de heuvel op ongeveer 600 meter naar het oosten staat de Sint-Remigiuskerk van Klimmen.

Geschiedenis
Vroeger bevond zich op deze plaats de dorpspoel waar de mensen hun drinkwater kwamen halen.

Vanaf 1879 stond er op deze plaats een grote lindeboom met daaronder een kruis.

In 1929 werd de kapel gebouwd. De gebruikte kalksteenblokken kwamen uit de groeve Het Kalkwerk bij Kaardenbeek.Het kruis werd toen verplaatst naar de andere splitsing van Craubeek van de Craubekerstraat met de Kaardenbekerweg.

Omstreeks de Tweede Wereldoorlog werden er drie beukenbomen achter de kapel geplant.

In 1977 werd de kapel gerenoveerd.

Gebouw
De kapel is opgetrokken op een vijfhoekig grondplan en wordt gedekt door een zesvlakkig tentdak van leien. Bovenop de punt van het tentdak is een klokkenstoel gebouwd in de vorm van een klein zadeldak. In deze dakruiter is een klokje opgehangen.

De muren van de kapel zijn opgetrokken in Kunrader kalksteen en wijken allemaal een beetje naar binnen. Aan de voorzijde is de kapel open en afgesloten door middel van een ijzeren traliehek. Boven de ingang heeft men de tekst "Ave Maria" aangebracht.

Rond de kapel heeft men een laag muurtje opgetrokken met brokken Kunrader kalksteen.

Van binnen heeft men de kapel wit geschilderd en is er een altaar ingericht waarop een Mariabeeldje is geplaatst.
====================

The Mary Chape Craubeek is a chapel in Dutch South Limburg in the municipality of Voerendaal. The roadside chapel stands in the middle of Craubeek at a junction of three roads. The chapel stands in the middle of the Craubeek lowlands in the area between the Central Plateau and the Ubachsberg Plateau.

On the hill about 600 metres to the east is the St Remigius Church of Klimmen.

History
In the past, the village well where people came to get their drinking water was located at this place.

From 1879, a large lime tree with a cross beneath it stood on this spot.

In 1929, the chapel was built. The limestone blocks used came from the Het Kalkwerk quarry near Kaardenbeek.The cross was then moved to the other Craubeek junction of Craubekerstraat with Kaardenbekerweg.

Around World War II, three beech trees were planted behind the chapel.

In 1977, the chapel was renovated.

Building
The chapel is built on a pentagonal ground plan and is covered by a six-plane tent roof of slates. On top of the tip of the tent roof, a belfry is built in the form of a small gabled roof. A bell is suspended in this eaves.

The walls of the chapel are built of Kunrader limestone and all give way slightly inwards. At the front, the chapel is open and closed by an iron lattice gate. Above the entrance, they have inscribed "Ave Maria".

A low wall has been built around the chapel with pieces of Kunrader limestone.

Inside, the chapel was painted white and an altar was decorated with a small statue of the Virgin Mary.