Maria kapel Voerendaal - Voerendaal - NL
maria kapel Voerendaal aan de Valkenburgerweg / Tenelenweg
Location: Limburg, Netherlands

De Mariakapel is een wegkapel in Voerendaal in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Voerendaal. De kapel staat op de hoek van de Valkenburgerweg en de Tenelenweg aan de zuidwestzijde van het dorp tussen de weg en het fietspad. Op ruim een halve kilometer naar het noordwesten ligt Kasteel Haeren.

De kapel is gewijd aan Maria.

Geschiedenis
In 1938 werd de kapel gebouwd door de familie Senden-Lipperts op de plaats waar men vroeger voor de sacramentsprocessie steeds een houten rustaltaar moest opbouwen.

Door de jaren heen werd het Mariabeeldje meerdere keren gestolen en werd er een nieuw beeld in de kapel teruggeplaatst.

In 2020 werd de kapel gerenoveerd. Daarbij werden onder andere de roodbruine zijwanden in de kapel groen geschilderd.

Bouwwerk
De open wit-groen geschilderde kapel is opgetrokken op een rechthoekig plattegrond onder een zadeldak van leien. Op de vier hoeken zijn overhoekse steunberen aangebracht. De frontgevel en achtergevel zijn groen geschilderd en hebben schouderstukken, terwijl de zijgevels en steunberen wit geschilderd zijn. De frontgevel bevat bovenin de topgevel in reliëf een rozet met de vierledige vorm van een kruis, een vierpas. De frontgevel bevat verder de spitsboogvormige toegang, met naar voren uitspringende sluitsteen en naar binnen uitstekende aanzetstenen, en wordt afgesloten met een zwart smeedijzeren hek.

Van binnen heeft de kapel een houten zadeldakgewelf dat wit geschilderd is, terwijl de zijwanden groen geschilderd zijn. Tegen de achterwand is een mergelstenen altaar geplaatst met aan de voorzijde in reliëf een vierpas met daarin een medaillon met het hoofd van Christus. De achterwand is uitgevoerd in metselwerk van gele bakstenen. Boven het altaar is in de achterwand een spitsboogvormige nis aangebracht die uitgevoerd is in mergelsteen met aan de bovenzijde een schelpvormige kalot. In deze nis is het Mariabeeldje geplaatst. bron (visit link)
=====================

The Mary Chapel is a roadside chapel in Voerendaal in the Dutch southern Limburg municipality of Voerendaal. The chapel is on the corner of Valkenburgerweg and Tenelenweg on the south-west side of the village between the road and the cycle path. More than half a kilometre to the northwest is Haeren Castle.

The chapel is dedicated to Mary.

History
In 1938, the chapel was built by the Senden-Lipperts family on the spot where people used to have to build a wooden rest altar each time for the sacrament procession.

Over the years, the statue of Mary was stolen several times and a new statue was reinstalled in the chapel.

In 2020, the chapel was renovated. This included painting the red-brown side walls in the chapel green.

Building
The open white-green painted chapel is built on a rectangular ground plan under a slate gable roof. Overcornered buttresses are fitted at the four corners. The front facade and rear facade are painted green and have shouldered corners, while the side facades and buttresses are painted white. The front façade contains a rosette in relief at the top of the gable with the four-part shape of a cross, a four-pass. The front facade further contains the pointed arch-shaped entrance, with protruding keystone and inward projecting keystones, and is closed with a black wrought-iron gate.

Inside, the chapel has a wooden gabled roof vault painted white, while the side walls are painted green. Against the back wall is a marlstone altar with a four-pass in relief at the front containing a medallion with the head of Christ. The rear wall is executed in masonry of yellow brick. Above the altar, the rear wall contains an arched niche made of marlstone with a shell-shaped calotte at the top. The statue of the Virgin Mary is placed in this niche. source (visit link)