Gedachteniskapel van de Mijnwerkers - Landgraaf - NL
De huidige kapel werd oorspronkelijk gebouwd als lijkenhuisje van de mijn in 1949
Location: Limburg, Netherlands

Gedachteniskapel in Landgraaf
Aan de voet van de steenberg van de voormalige Staatsmijn Wilhelmina aan de Casinolaan 15 te Landgraaf in Park Gravenrode staat de Gedachteniskapel van de Mijnwerkers. De gedachteniskapel is een herinneringsmonument voor alle mijnwerkers in Limburg die door een noodlottig ongeval in de mijn zijn omgekomen.

De huidige kapel werd oorspronkelijk gebouwd als lijkenhuisje van de mijn in 1949. De architect is onbekend. Bij sluiting van de mijn in 1969 kreeg het de functie van transformatorstation. Vanaf 1970 liep Martin Herbergs uit Simpelveld rond met het idee om dit voormalig bijgebouw van de Staatsmijn Wilhelmina in Terwinselen, te renoveren en in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Daarnaast kreeg het idee om hier een gedenkplaats te realiseren als eerbetoon aan de 1169 ondergronds en 286 bovengronds verongelukte mijnwerkers, langzaam aan gestalte. Een stichting werd opgericht en op 8 september 2002 vond de inzegeningsplechtgheid plaats. Hierin werd voorgegaan door Mgr. Frans Wiertz , Bisschop van het Bisdom Roermond in Limburg. De kapel werd toegewijd aan de Heilige Barbara , patrones van de mijnwerkers.

Binnen in de kapel staan de namen van de bovengronds verongelukte mijnwerkers, het jaar dat ze verongelukten en de naam van de mijn waar ze werkzaam waren. Links en rechts voor de kapel staan de namen van de ondergronds verongelukte mijnwerkers eveneens met jaartal en naam van de mijn.

In de kapel staat op een klein altaar een Barbarabeeld vervaardigd door de limburgse kunstenaar en oud mijnwerker Sjef Drummen (1922-1996). Dit beeld stond oorspronkelijk in het gebouw van de Ondergrondse Vak School (O.V.S. ) op de Staatsmijn Emma in Treebeek/Hoensbroek. Het was eigendom van Aalmoezenier Jos Senden. Zijn erfgenamen, de familie Senden uit Kerkrade stelde het spontaan beschikbaar om het in de Gedachteniskapel van de Mijnwerkers weer een waardige plaats te geven.

Bij de renovatie zijn ook weer ramen aangebracht, gekozen werd voor glas-in-lood ramen. De vier ramen zijn ontworpen door de heer Bäumler uit Landgraaf. Op de ramen zijn afzonderlijke typische mijnbouwvoorstellingen te zien. Een mijnlamp, een mijnwerker, een schachtbok en het mijnwerkerssymbool de gekruiste Schlegel und Eisen (hamer en beitel).

Het smeed ijzeren kruis op de kapel is vervaardigd door de heer Mennens uit Simpelveld is beschikbaar gesteld door de heer Zopfi uit Hoensbroek.

Door de ligging van de kapel aan de voet van de voormalige steenberg van de Staatsmijn Wilhelmina in Park Gravenrode en de daar aangelegde wandel- en fietspaden, is het een druk bezocht monument geworden. Een stukje spoor met kolenwagons herinnert ook nu nog aan de mijnbouwactiviteit die hier plaats vond tot 1969.
bron (visit link)
========================

Memorial chapel in Landgraaf
At the foot of the spoil heap of the former State Mine Wilhelmina at Casinolaan 15 in Landgraaf in Park Gravenrode stands the Miners' Memorial Chapel. The memorial chapel is a memorial to all miners in Limburg who died in fatal accidents in the mine.

The current chapel was originally built as the mine's morgue in 1949. The architect is unknown. When the mine closed in 1969, it was given the function of transformer station. From 1970, Martin Herbergs from Simpelveld walked around with the idea of renovating this former annex of the State Mine Wilhelmina in Terwinselen, and returning it to its original state. In addition, the idea of creating a memorial here as a tribute to the 1169 underground and 286 surface miners who perished slowly took shape. A foundation was set up and the dedication ceremony took place on 8 September 2002. It was presided over by Msgr Frans Wiertz, bishop of the Roermond diocese in Limburg. The chapel was dedicated to Saint Barbara , patron saint of miners.

Inside the chapel are the names of the miners who perished above ground, the year they perished and the name of the mine where they worked. Left and right in front of the chapel are the names of miners who perished underground, also with the year and name of the mine.

In the chapel, a small altar holds a statue of Barbara made by Limburg artist and former miner Sjef Drummen (1922-1996). This statue originally stood in the building of the Underground Vocational School (O.V.S. ) at the State Mine Emma in Treebeek/Hoensbroek. It was owned by chaplain Jos Senden. His heirs, the Senden family from Kerkrade spontaneously made it available to give it a dignified place in the Miners' Memorial Chapel again.

Windows were also reinstalled during the renovation; stained-glass windows were chosen. The four windows were designed by Mr Bäumler from Landgraaf. Individual typical mining representations can be seen on the windows. A mining lamp, a miner, a shaft buck and the miner's symbol the crossed Schlegel und Eisen (hammer and chisel).

The wrought iron cross on the chapel was made by Mr Mennens from Simpelveld was made available by Mr Zopfi from Hoensbroek.

Due to the chapel's location at the foot of the former slag heap of the State Mine Wilhelmina in Park Gravenrode and the walking and cycling paths laid out there, it has become a well-visited monument. A stretch of track with coal wagons still today reminds of the mining activity that took place here until 1969.
Source (visit link)