Stiftskerk - Weerselo, NL
Oude Hervormde kerk in Weerselo
Location: Overijssel, Netherlands

"Het centrale gebouw op Het Stift is in alle opzichten de Stiftskerk. Niet alleen vanwege haar omvang, ouderdom en religieuze betekenis, maar ook omdat zij alle eeuwen door, in alle episodes uit de geschiedenis van Het Stift, actief heeft gefunctioneerd. In de Middeleeuwen als klooster- en parochiekerk, daarna als Stiftskerk van de Hervormde gemeente. In deze laatste hoedanigheid functioneert zij nog steeds. De betekenis van de overige gebouwen is over het algemeen maar tot een bepaald tijdvak beperkt gebleven.

Toen Hugo van Buren rond 1140 zijn commune vestigde, had Weerselo al een kapel. Deze zal van hout geweest zijn. Sinds 1178 was deze kapel, inmiddels kloosterkerk geworden, officieel toegewijd aan de Heilige Remigius, de bisschop die Clovis doopte en die daarom ook wel genoemd wordt, de apostel van de Franken. Het zou heel goed mogelijk kunnen zijn dat in deze periode de kerk al van steen was. In de muren van huidige kerk zijn brokken ijzeroer verwerkt. De kerk heeft nu vier traveeën. Elk gedeelte van een kerk, dat door een afzonderlijk gewelf wordt overspannen, heet een travee. De aquarel van Schouwman uit de 18e eeuw (zie beneden) leert ons, dat de kerk oorspronkelijk vijf traveeën heeft gehad. De meest westelijke travee, 6,20 m lang, is echter rond 1800 afgebroken, maar de funderingen ervan zijn nog aanwezig.

Tegenwoordig wordt de Stiftskerk gebruikt voor huwelijken, concerten, begrafenissen en kerkdiensten."

Eng
"The central building at Het Stift is the Stiftskerk in all respects. Not only because of its size, age and religious significance, but also because it has functioned actively through all centuries, in all episodes in the history of Het Stift. In the Middle Ages as a monastery and parish church, then as the Stiftskerk of the Reformed congregation, it still functions in the latter capacity.The significance of the other buildings has generally been limited to a certain period.

When Hugo van Buren established his commune around 1140, Weerselo already had a chapel. This will have been made of wood. Since 1178, this chapel, now a monastery church, was officially dedicated to Saint Remigius, the bishop who baptized Clovis and who is therefore also called, the apostle of the Franks. It could very well be that in this period the church was already made of stone. Chunks of iron ore have been incorporated into the walls of the current church. The church now has four bays. Each part of a church that is spanned by a separate vault is called a bay. Schouwman's watercolor from the 18th century (see below) teaches us that the church originally had five bays. However, the westernmost bay, 6.20 m long, was demolished around 1800, but its foundations are still present.

Today the Stiftskerk is used for weddings, concerts, funerals and church services."
Group that erected the marker: Anwb