Stiftschuur - Weerselo, NL
Voormaling wagenschuur en paardenstalling van de stift juffers
Location: Overijssel, Netherlands

"DE STIFTSSCHUUR
Op de plaats waar nu Restaurant De Stiftsjuffer staat heeft waarschijnlijk vroeger een kapittelhuis gestaan. De kapittelzaal was een zaal voor ontvangst of om in te vergaderen. Het kapittel huis diende al ver voor de Franse tijd als schuur, als paardenstalling en wagenschuur om precies te zijn.

Op de tekening van Tavenier uit circa 1786 heeft de schuur een dubbel puntdak, niet bepaald een kapittelhuis. Het is best mogelijk dat de benaming kapittelhuis voor de schuur van 1820 berust op verkeerd begrepen termen of aanduidingen. In 1820 werd de schuur eigendom van ds. Stork sr. Hij zal hier zijn paard en wagen gestald hebben en zijn gereedschappen hebben opgeborgen. In 1952-53 is de oude schuur gerestaureerd, verbouwd en verfraaid door de architect en heemkundige Jan Jans. Hierna werd de Stiftsschuur gebruikt als recreatieruimte.

Meneer Buisman, de toenmalige beheerder van het Stiftshuis, dat een pension was, had in de schuur een bar ingebouwd. ’s Avonds kon men daar dan koffie, koeken, frisdrank of een pilsje kopen, tv kijken, een spelletje doen of een kaartje leggen. Iedere vrijdag werd er een bonte avond georganiseerd. In de wintermaanden kwamen er geen gasten. De Stiftsschuur werd dan gebruikt voor toneelopvoeringen, de kerstviering van de zondagsschool, bruiloften etc. Sinds 1967 is de Stiftsschuur in gebruik als gelijknamig restaurant. De eerste eigenaresse van de schuur was mevrouw Aaltje Huizink-Nes die later nog jaren op Het Stift heeft gewoond en in 2005 op 93-jarige leeftijd overleed.

De Stiftsschuur is tegenwoordig een restaurant waar u terecht kunt voor lunch of diner, maar uiteraard ook welkom bent voor een drankje of een moment van rust tussen de eeuwenoude oude eiken op Het Stift. Voor feesten en partijen biedt Restaurant De Stiftsjuffer ook mogelijkheden, waarbij ze onder andere warme, koude buffetten en koffietafels serveren."

Eng
"THE POINT BARN
On the place where Restaurant De Stiftsjuffer now stands, a chapter house probably once stood. The chapter house was a room for reception or meeting. The chapter house served as a barn long before the French period, as a horse stable and wagon shed to be precise.

In Tavenier's drawing of circa 1786, the barn has a double gabled roof, not exactly a chapter house. It is quite possible that the name chapter house for the barn of 1820 is based on misunderstood terms or designations. In 1820 the barn became the property of Rev. Stork Sr. He will have kept his horse and cart here and stored his tools. In 1952-53 the old barn was restored, renovated and embellished by the architect and local historian Jan Jans. After this, the Stiftsschuur was used as a recreation room.

Mr. Buisman, the then manager of the Stiftshuis, which was a boarding house, had built a bar in the barn. In the evening people could buy coffee, biscuits, soft drinks or a beer there, watch TV, play a game or play a card. A colorful evening was organized every Friday. There were no guests in the winter months. The Stiftsschuur was then used for theater performances, Sunday school Christmas celebrations, weddings, etc. Since 1967, the Stiftsschuur has been used as a restaurant of the same name. The first owner of the barn was Mrs. Aaltje Huizink-Nes, who later lived at Het Stift for years and died in 2005 at the age of 93.

De Stiftsschuur is now a restaurant where you can enjoy lunch or dinner, but of course you are also welcome for a drink or a moment of peace between the ancient oaks at Het Stift. Restaurant De Stiftsjuffer also offers options for celebrations and parties, serving hot, cold buffets and coffee tables, among other things."
Group that erected the marker: Anwb

Address of where the marker is located. Approximate if necessary: