De Oude Synagoge - Harderwijk, the Netherlands
This building in Harderwijk was in use as a synagogue from 1840 to 1943
Location: Gelderland, Netherlands

NL Het hoekpand van de Witten Hagen en de Jodenkerksteeg in Harderwijk is sinds 1759 de oude Synagoge van de Joodse gemeenschap. Het is nu een inloophuis waar allerlei activiteiten georganiseerd worden. Aan de zijkant van het pand staat een tekst met de uitleg over de geschiedenis van de Synagoge en de joodse gemeenschap. Hier is ook een natuurstenen plaquette aangebracht met de namen uit de Joodse Gemeenschap die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Linksboven in de plaat is een gat aangebracht om diegenen te herdenken die uit de samenleving zijn weggerukt. Op de plaat liggen stenen om deze mensen te herdenken.

Van bron
Het inloophuis De Oude Synagoge is gehuisvest in een historisch pand in de binnenstad van Harderwijk. Het pand is gebouwd in 1840 en diende tot de tweede wereldoorlog als synagoge voor de Joodse bevolking in Harderwijk en omstreken. Toen de Joden tijdens de oorlog werden weggevoerd of moesten onderduiken, haalde men op bevel van de Duitsers hun woningen leeg. Hun huisraad werd opgeslagen in de synagoge. Het interieur van de synagoge zelf, is toen waarschijnlijk gesloopt. In 1943 is de Nederlands-Israëlitische Gemeente van Harderwijk ontbonden door de Commissaris van niet-commerciële verenigingen. Doordat het interieur was gesloopt en er na de oorlog nog maar twee joodse gezinnen in Harderwijk woonden, werd in 1947 de Joodse gemeente van Harderwijk officieel ontbonden. De synagoge is na die tijd voor verschillende bestemmingen in gebruik geweest. Vanaf 2003 is de synagoge in gebruik als inloophuis. De naam ‘De Oude Synagoge’ is met toestemming van de Joodse gemeenschap blijven bestaan vanwege de verbondenheid met het joodse volk.

ENG The corner building of the Witten Hagen and the Jodenkerksteeg in Harderwijk has been the old synagogue of the Jewish community since 1759. It is now a walk-in house where all kinds of activities are organized. On the side of the building is a text explaining the history of the Synagogue and the Jewish community. There is also a natural stone plaque with the names of the Jewish community who were murdered in World War II. A hole has been made in the top left of the plate to commemorate those who have been snatched from society. On the slab are stones to commemorate these people.

From bron
The walk-in house De Oude Synagoge is housed in a historic building in the center of Harderwijk. The building was built in 1840 and served as a synagogue for the Jewish population in Harderwijk and the surrounding area until the Second World War. When the Jews were deported or had to go into hiding during the war, their homes were emptied by order of the Germans. Their household goods were stored in the synagogue. The interior of the synagogue itself was probably demolished at that time. In 1943 the Dutch-Israelite Municipality of Harderwijk was dissolved by the Commissioner of non-commercial associations. Because the interior was demolished and only two Jewish families lived in Harderwijk after the war, the Jewish community of Harderwijk was officially dissolved in 1947. The synagogue has since been used for various purposes. Since 2003 the synagogue has been used as a walk-in house. The name 'The Old Synagogue' has continued to exist with the permission of the Jewish community because of the connection with the Jewish people.

Status: Converted to other use

Denomination/Group: Other