Kerk van Zweeloo - Zweeloo - NL
De Hervormde kerk van Zweeloo is gebouwd in de tweede helft van de 13e eeuw.
Location: Drenthe, Netherlands

De kerk werd gebouwd op de fundamenten van zijn voorganger, een houten kerkje uit de 12e eeuw. Het gebouw vertoont de kenmerken van de overgangsperiode tussen de romaanse en de gotische bouwstijl. De kerk bevindt zich aan de zuidoostelijke zijde van het dorp Zweeloo net aan de rand van de bebouwde kom. De kerk zou, wellicht vanwege het bezit van de 14e-eeuwse Mariaklok, die in de dakruiter hangt, aan Maria gewijd geweest kunnen zijn. De klok draagt de tekst "UTILIS.AD.VARIA.FUNGOR.VOCOR.CLCD.MARIA", door Warmolts vrij vertaald als "ik doe dienst bij verschillende gelegenheden, men heeft mij in 1500 Maria genoemd".De klok bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog vanwege de grote historische waarde gespaard. De ramen zijn spitsbogig met romanogotische kenmerken, maar niet allen authentiek. In de jaren 1929/1930 werd de kerk ingrijpend gerestaureerd, waarbij er nieuwe vensters werden toegevoegd.

In het interieur zijn opvallende elementen: het romaanse doopvont van Bentheimer zandsteen uit de 13e eeuw, de gotische wijwaterbak uit de 15e eeuw en de preekstoel met houtsnijwerk uit 1709. Het doopvont werd na de reformatie verwijderd uit de kerk en heeft daarna dienstgedaan als drinkbak voor vee en als slijpsteen voor messen. Het Drents Museum heeft het doopvont teruggevonden en gekocht en het vervolgens weer teruggeplaatst in de kerk van Zweeloo. Het museum beschikt nog over een oude smeedijzeren offerbus uit de 17e eeuw, die afkomstig is uit de kerk van Zweeloo. Deze offerbus werd door de kerkvoogden rond 1892 afgestaan aan het museum op verzoek van het toenmalige bestuurslid Van den Biesheuvel Schiffer.

Het kerkorgel werd in 1904 vervaardigd door de orgelbouwer Jan Proper en in 2006 gerestaureerd door de Gebroeders Reil. Het heeft één manuaal, zeven registers en een aangehangen pedaal.

Bijzonderheden
Op het kerkhof rond de kerk ligt onder anderen de schrijver en predikant Alexander Lodewijk Lesturgeon begraven. Hij was een van de drie podagristen en stond aan de bakermat van de Drentstalige literatuur. Lesturgeon was van 1864 tot zijn overlijden in 1878 predikant van Zweeloo.
Tijdens zijn verblijf in Drenthe maakte Vincent van Gogh een schets van de kerk

The church was built on the foundations of its predecessor, a small wooden church from the 12th century. The building shows the characteristics of the transitional period between Romanesque and Gothic architectural styles. The church is located on the south-eastern side of the village of Zweeloo just on the edge of the built-up area. The church might have been dedicated to Mary, perhaps because of the possession of the 14th-century Maria bell, which hangs in the trefoil. The bell bears the text "UTILIS.AD.VARIA.FUNGOR.VOCOR.CLCD.MARIA", freely translated by Warmolts as "I serve on various occasions, I was called Mary in 1500".The bell was spared during World War II because of its great historical value. The windows are pointed with Romano-Gothic features, but not all are authentic. In the years 1929/1930, the church was extensively restored, with new windows added.

In the interior, notable elements are the Romanesque baptismal font made of Bentheimer sandstone from the 13th century, the Gothic holy water basin from the 15th century and the pulpit with carvings from 1709. The baptismal font was removed from the church after the Reformation and subsequently served as a drinking trough for cattle and as a grindstone for knives. The Drents Museum recovered and bought the baptismal font and then reinstalled it in Zweeloo church. The museum still has an old 17th-century wrought-iron offering box from the church of Zweeloo. This offering box was donated to the museum by the church wardens around 1892 at the request of the then board member Van den Biesheuvel Schiffer.

The church organ was made in 1904 by organ builder Jan Proper and restored by the Reil brothers in 2006. It has one manual, seven stops and an attached pedal.

Details
In the churchyard around the church, the writer and preacher Alexander Lodewijk Lesturgeon, among others, is buried. He was one of the three podagrists and stood at the cradle of Drenthe literature. Lesturgeon was pastor of Zweeloo from 1864 until his death in 1878.
During his stay in Drenthe, Vincent van Gogh made a sketch of the church

Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1275