RM: 517466 - Weegbrug met Weeghuisje - Oudewater
Weegbrug met weeghuisje uit 1930
Location: Utrecht, Netherlands

Aan de noordwestzijde van het Arminiusplein gelegen weegbrug met weeghuisje, ontworpen omstreeks 1930. De brug heeft een relatie met de scheepvaart op de Hollandse IJssel. De weegbrug diende om -op wagens- ladingen te wegen die van schepen kwamen of ingescheept zouden worden.

Omschrijving

De ten noordwesten van het Arminiusplein geplaatste WEEGHUISJE met WEEGBRUG. Het weeghuisje is opgetrokken op een vierkante plattegrond, telt één bouwlaag onder een met rode Hollandse pan gedekt tentdak. Op de nok staat een terra-cotta piron. Rondom is een goot gezet. Aan de rechter zijgevel is een tweelichts venster met luiken. In de linkerzijde bevindt zich een deur. Venster en deur hebben een gemetselde strek aan de bovenzijde. In het interieur bevindt zich het meetinstrumentarium.

De weegbrug bestaat uit een houten oprijvloer, gevat in een stalen frame. De bediening van het weeginstrument vindt plaats vanuit het weeghuisje.

Waardering

Weeghuisje met weegbrug, van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als vrij zeldzaam en redelijk gaaf voorbeeld van een weegbrug met weeghuisje uit de periode rond 1930. Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een historisch/economische ontwikkeling op het gebied van de handel en transport (tol/belastingheffing).

Weighbridge with weighing house located on the northwest side of Arminius Square, designed around 1930. The bridge is related to shipping on the Hollandse IJssel. The weighbridge served to weigh -on wagons- loads coming from ships or to be embarked.

Description

The weigh house with weigh bridge is situated northwest of Arminius Square. The weighing house is built on a square ground plan, has one storey under a tent roof covered with red Dutch tile. On the ridge is a terra-cotta piron. It is surrounded by a gutter. On the right side wall is a two-light window with shutters. In the left side is a door. Window and door have a brick lintel at the top. The interior contains the measuring instruments.

The weighbridge consists of a wooden ramp floor encased in a steel frame. Operation of the weighing instrumentation takes place from the weighing house.

Valuation

Weighing house with weighbridge, of general importance because of its architectural-historical value as a relatively rare and reasonably intact example of a weighbridge with weighing house from the period around 1930. Of cultural-historical value as an example of a historical/economic development in the field of trade and transport (toll/taxation).

Monument Number: 517466

Address of this Rijksmonument: