Stained Glass of Church of Virgin Mary, Stare Mesto pod Landstejnem, Czech Republic
Stained glass in the church of virgin Mary in Stare mesto pod Landstejnem.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

EN: Late gothic church was during 1495 - 1514. Next to church is bell tower, that is much more older, then church and was part of town fortification.

CZ: Ušlechtilá pozdne gotická stavba, vystavená nákladem pánu Krajíru z Krajku v letech 1495-1514, trojlodní pseudobazilika s protáhlým, petibokým presbytárem a s obdélnou sakristií na jižní strane. Presbytár je z vnejšku clenený operáky, má vysoká hrotitá okna s kružbami a uvnitr s pozdne gotickým kamenným sanktuárem. Hlavní kostelní lod je sklenutá hvezdicovou klenbou, bocní lodi pak klenbou sítovou. Žebra vyrustají prímo ze sten, bez patek. Ze zarízení vyniká barokní hlavní oltár z roku 1723. V kostele jsou i kamenné náhrobní desky ze 16.a 17.století.

Patrí nekterým majitelum hradu Landštejna, kterí jsou tu pohrbeni. Od stavby kostela je oddelena volne stojící hranolová zvonice, která byla ve 12. a 13.století cástí opevnení a je starší než kostel samotný. Následne v 17.století prestavená. Je vystavená z lomového kamene.
Type of building where window is located: Church

Stare mesto pod Landstejnem