Torenmolen van Gronsveld - Maastricht, Netherlands
Een korenmolen aan de Rijksweg 90 te Maastricht.
Location: Limburg, Netherlands

De Torenmolen van Gronsveld is, zoals de naam al aangeeft, een torenmolen. Functie van de molen was het malen van graan op professionele basis. De molen heeft een cilindrische stenen romp, waarop een houten kap kan ronddraaien. Er zijn in Nederland nog slechts vier torenmolens bewaard gebleven en de vorm van deze molens gaat terug op het molentype van de landen rond Middellandse Zee. De molen van Gronsveld is echter een zeer late variant van dit type. De molen werd tussen 1616 en 1623 gebouwd in opdracht van de graaf van Gronsveld. Het was een banmolen.
In 1766 werd de molen ruim drie meter verhoogd. Ook werd er toen als extra steun een aarden wal of belt rond de voet van de toren opgeworpen met daaromheen een ringmuur. Op deze beltmuur staan palen, waaraan een lier kan worden bevestigd, hiermee kan de houten kap van de molen met de wieken naar de wind gedraaid worden. Tot 1930 is de molen in bedrijf geweest. In de Tweede Wereldoorlog is nog geprobeerd voor de voedselvoorziening de molen weer in gebruik te nemen, maar door gebrek aan materialen is dit niet gelukt. In 1944 brandde de molen uit. Pas in 1958 werd de molen met behulp van onderdelen van andere molens gerestaureerd en sindsdien is hij weer regelmatig op vrijwillige basis in bedrijf.
Het is de oudste nog bestaande molen van Limburg en de meest zuidelijk gelegen windmolen van Nederland.

visit link
Date of Manufacture: 01/01/1622