Kostel Nejsvetejsi trojice / Holy Trinity Church, Chlumec nad Cidlinou, CZ
Kostel Nejsvetejsi trojice / The oldest building in Chlumec nad Cidlinou.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Kostel Nejsvetejší Trojice je nejstarší budovou. Nachází se v malém parcíku asi 60 metru pred vstupem do zámeckého parku. Do r. 1904 byl v malém parku mestský hrbitov. Ve vsi (Starého) Chlumce to býval nejprve farní kostel, doložený až roku 1358, snad románského puvodu (románské základy obdélného kostela s okrouhlou apsidou byly zjišteny sondami v roce 1975). Podle tradice oprené o nález nápisového kamene v roce 1734 mel být kostel postaven roku 1134. Až do roku 1544 byl farním kostelem též pro mesto, potom jen kostelem hrbitovním. Nadzemní stavba je zrejme celá gotická (s výjimkou západní prícné lodi), postavená z režných cihel. Není vylouceno, že k výstavbe nového kostela došlo až po husitských válkách. Stavba je plochostropá s trojbokým presbytárem a drevenou hranolovou veží. Baroková polychromová kruchta pochází ze 17. století, pod ní je Pieta z roku 1564. Na oltárním obraze sv. Trojice je zachycen pohled na starý vodní hrad ze 17. století. V podkroví odpocívá bohate profilovaná dubová rakev z josefinské doby, která se pri epidemiích od hrobu vracela. Na vnejších stenách kostelíka je 5 náhrobku ze 16. století, kolem presbytáre empírové pomníky ze Suchardovy dílny, pocházející z doby kolem roku 1800. Zarízení je chudé. Nekdy kolem poloviny 19. století byla pripojena západní prícná lod, která je v interiéru odlehcena slepými arkádovými nikami, strechy byly výrazne sníženy, a nad krížením byla vztycena drevená vížka. Kolem kostela se rozkládal hrbitov, který brzy nestacil k pohrbívání zemrelých, proto bylo pomýšleno na jeho rozšírení. Roku 1566 byl rozšíren, na prelomu 19. a 20. století zrušen.

Kostelík se ve zjednodušené podobe uchoval v mestském znaku - v modrém poli kostel stríbrné barvy se tremi okny, cihlovou strechou, stríbrnou vížkou též s cihlovou stríškou, na jejímž nejvyšším bode je kulicka se zlatým krížem. Roku 1930 byl vkusne opraven s nemalým nákladem. Kostelík byl mnohokrát opravován a prestavován, takže dnešní kostelík je stavbou zcela bezslohovou.

The first mention about church is from 1358. During centuries church had been many times repaired, so in these days it is without any architect style.
Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1358

Age of Church building determined by?: Church website