Pardubice Brewery / Pivovar Pardubice (Pardubice, Czech Republic)
Pardubice Brewery has continued since 1871 in old brewing tradition in Pardubice.
Location: Pardubický kraj, Czechia

EN

The origins of the brewing trade in Pardubice go back to the early 14th century. The industry owes its extensive development in the Renaissance period to Vilém of Pernštejn, the richest man in the country.
In the brewery, handed over to the property of municipality in 1531, the right to brew beer was given only to those who owned a house in the town. Lager was being brewed here, the quality of which exceeded quality of beer from breweries in the surroundings and there was chosen a large range of pubs that were allowed to purchase beer only from Pardubice brewery.
As the revolutionary changes implemented in the trade and industry sectors in the 1800s called for an entirely new approach to this industrial branch, a joint-stock company called The Pardubice Brewery was established in 1871 to build on the tradition started by the Municipal Brewery. Having undergone a thorough renovation and modernization in recent years, the brewery has acquired a new brewing house. The Pardubice Brewery makes bottled beer and beer on tap, as well as soft drinks. At present the brewery offers nine kinds of beer (the Pernštejn brand) and a special strong dark bear called Porter. The Pernštejn beer has won a number of awards both at home and abroad (Sweden, Russia). Groups of visitors can tour the brewery premises, and avail themselves of the services of the Old Bohemian Restaurant and the Pivovarka Restaurant or taste Pardubice beer during such traditional events as "the burning of witches at the stake" and "Beer Days".

CZ

V roce 1871 se pardubictí podnikatelé v oboru pivovarnictví rozhodli založit novou spolecnost - Akciový pivovar Pardubice. 29.ledna 1871 se sešlo komité a rozhodlo, že bude postaven nový, parostrojní pivovar. 20. cervna 1871 byla zvolena první správní rada a ze 17 kandidátu byl vybrán sládek František Chodounský z Protivína. Stavitelem pivovaru byl pan Štepánek z Mladé Boleslavi. Výstavba byla dokoncena 1.dubna 1872, tedy za necelý rok nákladem 272 305 zlatých a 67 krejcaru. 6.dubna byl pivovar vysvecen a 8.dubna se zacalo varit pivo. První výstav byl 25.6.1872 a v tomto roce bylo prodáno asi 6 000 hl. Rocní produkce byla 15 000 hl a byl to jeden z prvních moderních pivovaru ve východních Cechách. V roce 1928 vyprodukoval tento pivovar poprvé ve své historii více než 100 000 hl piva. Pred tímto moderním pivovarem však existoval v Pardubicích Zámecký pivovar, založený dlouho pred rokem 1749 s produkcí až 12 300 hl rocne, který v roce 1900 vyhorel a v roce 1909 v nem byla výroba piva zastavena.

Originální cerné 19 stupn.pivo je vareno podle ceské receptury od roku 1891. Jeho jedinecná nezamenitelná nasládlá chut je dosahována nemennou tradicní skladbou 4 druhu sladu – ceského, bavorsko – mnichovského, karamelového a barevného. Chmelí se výhradne ceským chmelem ze žatecké pestební oblasti. Porter je nazýván právem ceským originálem. S objemem alkoholu 8% se radí mezi nejsilnejší cerná piva. Tuto sílu dosahuje dlouhým hlavním kvašením za studena a dlouhou dobou dokvašování, která je až 3x delší než u ostatních piv.

Výroba piva v Pardubickém pivovaru se neustále rozširovala a v roce 1900 byl výstav 49 219 hl. V ríjnu téhož roku pivovar z cásti vyhorel, ale zásobování zákazníku nebylo prerušeno a v listopadu se opet zacalo varit pivo.

Krome válecných let 1914-1918 se výstav piva neustále zvyšoval a v roce 1911 už dosáhl prodej 63 065 hl. Ve dvacátých letech tohoto století došlo v pivovaru k významným zmenám, nebot do pivovaru byly vloženy další investice, byl upraven mimo jiné dvur a okolí pivovaru. V roce 1928 vyprodukoval tento pivovar poprvé ve své historii více než 100 000 hl piva. Pivovar stále rozširoval okruh zákazníku, v roce 1930 bylo prodáno 94 746 hl. V té dobe pivovar poprvé exportoval do Francie, dále do Vídne, Terstu, Budapešti, Káhiry a Alexandrie.

Komplikace a zmeny v politickém vývoji na konci 30. let se dotkly také pivovaru. Vlivem válecných let poklesl prodej, vyrábelo se nízkostupnové pivo. V roce 1945 byl preveden pivovar do národní správy a roku 1949 znárodnen do firmy: Východoceské pivovary, národní podnik v Pardubicích.

Do roku 1960 byl místem podnikového reditelství i pro ostatní pivovary Lanškroun, Ceská Trebová, Chocen, Policka, Hlinsko, Golcuv Jeníkov a Tupadly.

Organizacne od roku 1960 podléhal pod Východoceské pivovary v Hradci Králové až do svého osamostatnení 1. ledna 1993, kdy se stal znovu akciovou spolecností. V tomto období tj. 25.-27.10.1993 porádal pivovar Pardubice „Pivovarsko-sladarské dny“ po dalších 62 letech. V roce 1993 dosáhl pivovar výroby 310 000 hl piva, 50 000 hl nealkoholických nápoju a pro vlastní potrebu 2 000 tun sladu.

- prevzato z (visit link)

Location: