Mladecské jeskyne/The Mladec Caves
33U E 645341 N 5507936
Mladecské jeskyne se nacházejí v chránené krajinné oblasti Litovelské Pomoraví./The Mladec Caves (Mladecské jeskyne) are situated not far from the nature reserve Litovelské pomoraví (the region around the Morava river and the town of Litovel).
Location: Olomoucký kraj, Czechia

CZE:
Mladecský kras

tvorí izolované ostruvky devonských vápencu, vystupující z nekrasových hornin na severním okraji Bouzovské vrchoviny a z mladých sedimentu údolí Moravy v Hornomoravském úvalu v širším okolí obce Mladec západne od Litovle. Pod povrchem kopcu Tresín (345 m n. m.), Skalka (335 m n. m.) a dalších vytvorily vody pradávných toku radu jeskyní, z nichž nejvetší je systém Mladecských jeskyní, nazývaný kdysi též Bockova díra nebo Fürst Johanns Höhle.
Mladecské jeskyne

* prostupují vrchem Tresín (345 m n.m.) pri západním okraji obce Mladec a jsou nejvetším jeskynním systémem Mladecského krasu;
* predstavují prevážne horizontální, velmi clenitý labyrint chodeb, dómu a vysokých komínu s pozoruhodnou modelací sten a stropu, s krápníkovou výzdobou a cetnými blokovými závaly, nekolika strmými chodbami zasahují až pod hladinu podzemní vody;
* patrí mezi archeologické lokality svetového významu, jsou patrne nejstrarším, nejvetším a nejsevernejším sídlištem moderních lidí (kromanoncu) v Evrope, kterí zde prokazatelne žili již pred více než 31 tisíci lety;
* mají celkem 1 250 metru chodeb a síní o výškovém rozpetí 30 metru;
* byly po pradávném zavalení vchodu znovu objeveny kolem roku 1826 pri lámání kamene, od prelomu 19. a 20. století jsou zprístupneny verejnosti a od roku 1911 elektricky osvetleny;
* návštevní okruh je dlouhý 380 metru s malou archeologickou expozicí; prohlídka trvá cca 40 minut;
* teplota vzduchu je 8o C, prumerná relativní vlhkost 95 %.

GEOLOGIE A KRAS

Ostruvky vápencu Mladecského krasu patrí geologicky k jednomu z pruhu devonských hornin stredomoravské cásti Ceského masivu, oznacovanému jako konicko-mladecský devon. Tento pruh se vynoruje ve smeru JZSV z podloží okolních spodnokarbonských flyšových hornin v Bouzovské vrchovine, vychází pod pokryvem neogénních a kvartérních sedimentu ve skalním dne údolí Moravy na Tresínském prahu a v severozápadní cásti Unicovské plošiny.

Devonský pruh a jeho širší okolí je tektonicky soucástí kry Hornomoravského úvalu, staré, ale stále velmi nestabilní tektonické jednotky Ceského masivu. Velmi duležitý systém starých zlomu smeru SZ-JV, soucást výrazné zlomové zóny Hané, protíná území Tresínského prahu a delí jej nejen geologicky, ale i morfologicky.

Na povrch v Mladecském krasu vystupují vápence vývoje Moravského krasu, které jsou ekvivalentem vilémovických vápencu macošského souvrství. Jsou deskovité, lavicovité až masívní a v prubehu variského vrásnení prodelaly slabou metamorfózu. Od okolních kulmských hornin (predevším bridlic), i od vápencu Javorícského krasu, jsou oddeleny tektonicky radou zlomu. Cást Mladecského krasu na zlomové zóne Hané kryjí mocné šterkopískové výplne údolí Moravy.

Na vápencových výchozech, zejména na morfologicky nejvýraznejším Tresíne, jsou vyvinuty povrchové krasové jevy - škrapy a škrapová pole, závrty, melké deprese a propadliny. Dobre jsou v Mladecském krasu vyvinuty geologické varhany, odkryté napr. v kamenolomu Merotín (prírodní památka Geologické varhany).

ENG:
THE MLADEC KARST

The Mladec Karst forms isolated islets of Devonian limestones emerging from non-karstic rocks on the northern edge of the Bouzovská Highlands and from new sediments of the Morava River valley in the Hornomoravský úval area in the wider surroundings of the village of Mladec west of the town of Litovel. Under the surface of the Tresín Hill (345 m a.s.l.), the Skalka Hill (335 m a.s.l.) and others, many caves were formed by water from ancient flows. The largest one is the Mladec cave system, formerly also called Bockova díra (Bocek’s Hollow) or Fürst Johanns Höhle.
THE MLADEC CAVES

* run through the Tresín Hill (345 m a.s.l.) near the western edge of the village of Mladec and they are the largest cave system of the Mladec Karst
* represent a predominantly horizontal and very broken labyrinth of corridors, domes and high chimneys with remarkable modelling of walls and ceilings, with stalactite and stalagmite decoration and with numerous block cave-ins, with some steep corridors which extend even below the level of the underground water
* are one of the most important archaeological sites in the world and probably the oldest, largest and most northern settlements of the Cro-Magnon people in Europe, who lived here as long as 31 thousand years ago
* have a total of 1,250 metres of corridors and halls with denivelation of 30 metres
* were, after the cave-in of the entrance a very long time ago, rediscovered in about the year 1826 while quarrying stone; they have been open to the public since the turn of the 19th and 20th centuries and since 1911 they have been lit by electric light
* they have been protected by law since 1933 – now as the Tresín National Natural Monument (1933) and the Tresín nature monument (1993) in the Litovelské Pomoraví Protected Landscape Area and simultaneously as a cultural relic
* the cave tour is 380 metres long with a small archaeological exposition; the tour takes about 40 minutes
* there is a constant air temperature of around 8 °C and a relative air humidity of 95%

GEOLOGY AND KARST

The islets of limestones in the Mladec Karst belong geologically to one of the belts of Devonian rocks from the Central Moravian part of the Bohemian Massif called the Konice-Mladec Devonian. This belt emerges in the SW – NE direction from the base of surrounding Early Carboniferous flysch rocks in the Bouzovská Highlands and crops out under the cover of Neogenous and Quaternary sediments in the rock bottom of the MoravaRiver valley on the Tresín Threshold and in the north-western part of the Unicov Plain. The Devonian belt and its wider surroundings is tectonically part of the Hornomoravský úval block – an old but very unstable tectonic unit of the Bohemian Massif. A very important system of old faults in the NW – SE direction, a part of the distinct Haná Fault Zone, crosses the area of the Tresín Threshold, which is divided not only geologically, but also morphologically.

The limestones of the Moravian Karst, which are equivalent to the Vilémovice limestones of the Macocha Formation, emerge from the Earth's surface in the Mladec Karst. They are tabular, bedded to massive and during the Variscan folding they underwent weak metamorphosis. They are separated from the surrounding Culm rocks (predominantly greywackes) and also from the limestones of the Javorícko Karst tectonically by a series of faults. The part of the Mladec Karst on the Haná Fault Zone is covered with mighty gravel-sand infilling of the Morava River valley.

On limestone outcrops, especially on the morphologically most outstanding Tresín Hill, surface karst phenomena – lapies and limestone pavements, dolines, shallow depressions and grabens – are developed. In the Mladec Karst, well-developed sand pipes uncovered e.g. in the Skalka quarry in Merotín (Geological Organ Natural Monument).
Type of Land: State Park

Managed By: Správa jeskyní České republiky