FIRST - Public accessible city park - Brno, Czech Republic
33U E 617032 N 5451429
CS: První a nejstarší verejne prístupný park v Cechách a na Morave. EN: First and oldest park open for public in Bohemia and Moravia.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Pametní deska k 215. výrocí zprístupnení prvního a nejstaršího verejne prístupného parku v Cechách a na Morave se nachází u vstupu do parku. Jedná se o pískovcový sokl tvarove pripomínajícím puvodní sloupy vstupu parku. Na celní strane monumentu je umístena deska obdélná na výšku ze svetlého žíhaného mramoru s bronzovými plastickými písmeny a ozdobnou vetévkou. Na bocních stranách stejné texty psány rytým cerveným písmem prímo do podstavce.

EN:
Lužánky park in Brno was the first and oldest public accessible city park (at that moment city orchard) in Bohemia and Moravia founded in 1786 by emperor Josef II. Monument (rather than plaque) commemorating 215 years anniversary of this event is located near park entrance and it's made from sandstone.

Nápis/Inscription:
Josephus II. //