25 - Helvoirt - NL - Fietsroutenetwerk Het Groene Woud
ANWB Knooppunt 25 aan de Oude Bossche Baan nabij Helvoirt.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Knooppunt 25 van Fietsroutenetwerk Het Groene Woud bevindt zich aan het einde van de Oude Bossche Baan, een zandpad met verhard fietspad. Het staat vlakbij de splitsing met de Nieuwkuijkseweg.

Over Helvoirt:
Helvoirt (uitspraak: Helvoort) is een dorp en onderdeel van de gemeente Haaren, samen met Haaren, Esch en Biezenmortel.
De naam Helvoirt komt van "hel", een woest, moerassig gebied, met er doorheen een "voort" ofwel een doorwaadbare doorgang, een weg door de broeklanden. Deze "hel" is het Helvoirts Broek met zijn modder, biezen en moerasplanten.

De eerste vermelding van Helvoirt stamt van 1192. Heer Giselbert van Tilburg regelde toen samen met zijn moeder Alaysa de bouw van een kapel te Helvoirt. De omgeving moet toen al betrekkelijk intensief bewoond zijn geweest. In de 15e eeuw ging het om 600 mensen, en dat nam in de 16e eeuw toe tot ongeveer 700. Onrustige tijden maakten dat het aantal inwoners daarna weer verminderde. Bij het begin van de 19e eeuw waren er 1200 inwoners, op het einde daarvan waren het er 1600. In 1958 werd de 3000 gepasseerd en in 1974 de 4000. In 1997 werd de gemeente met 4741 inwoners opgeheven.

Tijdens de hoge middeleeuwen behoorde Helvoirt bestuurlijk tot het Kwartier van Oisterwijk van de Meierij van 's-Hertogenbosch. Het Kasteel Zwijnsbergen werd als versterkt kasteel gebouwd in de 15e eeuw als centrum van een landgoed. In 1560 werd Helvoirt als heerlijkheid uitgegeven door Filips II van Spanje. De eerste heer was Hendrik Bloeyman, die een belangrijke rol tijdens de troebelen aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog heeft gespeeld.
Node Number: 25

Reachable Nodes: