RD Meetpunt: 40920501 - Lingewaal
meetpunt R.K.K. Huissen: Stang boven knop.
Location: Gelderland, Netherlands

De oude kerk dateerde uit de 13de eeuw. In 1933 werd de stadsparochiekerk geheel verbouwd. Helaas werd deze kerk in de nacht van 13-14 mei 1943 doorbrandbombardementen geheel verwoest, en er werden toen al plannen gemaakt voor herstel van de kerk. Maar in oktober 1944 veranderde de situatie. Deken Th.J. van Wijk kwam om op 2 oktober en de toren werd tien dagen later opgeblazen door de Duitsers.
De architect van de huidige kerk is Ir. G. M. Leeuwenberg. De kerk werd niet in één keer gebouwd zoals we hem nu kennen. Op woensdagavond 6 juli 1949 werd de eerste steen gelegd voor de huidige kerk. De toren, de beide conga's (dat zijn de halfronde uitbouwen aan de achterzijde) en de doopkapel werden toegevoegd in de jaren 1961/1962. In april 1961 werd begonnen met de bouw van de toren en op 3 november 1962 werd de nieuwbouw ingewijd. In de toren was rekening gehouden met het plaatsen van een carillon. In 1965 was het benodige geld bijeen gebracht voor een carillon met 47 klokken. De kerk heeft een basiliekvorm met twee zijbeuken die afzonderlijke daken hebben. De kerk onderging in de loop der jaren enige aanpassingen. De doopkapel werd mortuarium, en de dagkapel werd afgesloten van de grote kerk. In 1971 werd het Gildenkapel geopend, en het Mariakapel werd zo veranderd dat het dagelijks toegankelijk is. Nu gaan we de kerk binnen.
Type: regular meetpunt

Condition: Good