RD Meetpunt: 61031001 - Maastricht
meetpunt R.K.K. Borgharen: Stang boven makelaar.
Location: Limburg, Netherlands

R.K. parochiekerk in Borgharen, gelegen aan de Maas, ten noorden van Maastricht. Gebouwd ter vervanging van een kerkje uit de 16de (?) eeuw. Borgharen heeft geschiedenis als klein bedevaartsoort ter ere van de heilige Cornelius, martelaar uit de derde eeuw en beschermer tegen ziekten en overspannenheid.

De huidige kerk is een éénbeukige neogotische kruiskerk met westtoren. Ontworpen door de Venlose architect Joh. Kayser (1842-1917). De stijl grijpt terug op de Noord-Duitse baksteengotiek uit de 14de eeuw en is kenmerkend voor het werk van Kayser. De kerk was tot 1979 gewijd aan de Heilige Martinus. Restauratie en uitbreiding 1963.

Op 14 september 1912 werd het altaar uitgebreid met twee vleugels van gepolychromeerd eikenhout, gemaakt door atelier J.W. Ramakers en Zonen Beeldhouwers uit Geleen, met reliëfvoorstellingen (hoogte 70 cm) uit het leven van de heilige: de pauskroning en de genezing van een zieke vrouw. De buitenkanten van de vleugels werden verfraaid door twee engelen.
Type: regular meetpunt

Condition: Good