Sluice Gate for mill "Ve Zlebe" - Lesní Hluboké, Czech Republic
Sluice Gate for mill "Ve Zlebe"
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Sluice Gate - located at blue line of local tourist path - was made for the millrace of near mill "Ve Žlebe" (EN: In the glens) or also called as Absolín's mill. It's still there even millrace is now without water and full of plants. Mill itself stops it's work at 1945 and is now used as museum.

Mlýn Ve Žlebe
Jedním z mnoha mlýnu na Bílém Potoce je mlýn Ve Žlebe. Udává se, že byl založen v první polovine 17. století a patril Rajhradskému klášteru.

K pohonu mlýna sloužila voda z Bílého Potoka privádená náhonem v délce skoro 400 m k vodnímu kolu na horní vodu o prumeru 3,8 m. Voda se dále vracela zpet odpadem do potoka. Mletí ve zdejším mlýne bylo nucene ukonceno v 50. letech. Tehdy bylo drevené kolo nahrazeno malou turbínou "Banki", která pohánela dynamo pro vlastní potrebu v domácnosti. Ve 30. letech minulého století byl ke mlýnu pristavený katr pohánený kolem na spodní vodu a pomocne stabilním motorem Slavia. Rezání dreva bylo ukonceno v únoru 1948. Cást zarízení se dochovala a je v zakonzervovaném stavu k videní v mlýnici a v pile.

Zdroj/Source: (visit link)
Name of Waterway.: Bílý potok