Green gate, Pardubice, Czech Republic
Zelena brana [EN: Green gate] in Pardubice
Location: Pardubický kraj, Czechia

Zelena brana [EN: Green gate] is Renaissance gate with façade featuring a relief by Mikoláš Aleš depicting the Lords of Pardubice. The tower is 60 metres tall and provides a magnificent view of the town monument zone, the chateau, and the surrounding areas.

Zelená brána
Zelená brána predstavuje dominantu mestské památkové rezervace. Svou charakteristickou vež s medenou strechou získala po velkém požáru mesta v roce 1538. Jako „Zelená brána“ je výslovne zmínena poprvé roku 1547. Dnes je objekt tvoren vstupní renesancní branou, na jejíž prucelí dali pardubictí radní v roce 1903 umístit reliéf dle návrhu Mikoláše Alše. Zpodobnuje erbovní povest pánu z Pardubic, jejichž erb užívají Pardubice jako mestský znak. Za vstupní branou se vypíná více než 60 m vysoká vež, která soucasnou podobu získala mezi lety 1910 – 1912. Vež je v sezóne prístupná a skýtá krásný výhled na mestskou památkovou rezervaci a zámek, i na široké okolí vcetne hradu Kunetická hora. V prostorách predbraní je instalována výstavka pripomínající historii Zelené brány a nekterých dalších objektu Mestské památkové rezervace. Krome archiválií vcetne map, plánu mesta a historických fotografií si zde mužete prohlédnout i sádrové modely Zelené brány a kostela sv. Bartolomeje.

Hours of Operation:
July - September 2013 Tuesday - Sunday 10:00 - 17:00 (Lunch break 12:00 - 13:00) OCTOBER - DECEMBER 2013 Saturday and Sunday from 10:00 a.m. to 4:00 p.m. (Lunch break 12:00 - 13:00)

Admission Prices:

Approximate amount of time needed to fully experience the attraction: Up to 1 hour