Frenštátský topol - Frenštát pod Radhoštem, Czech Republic
Frenštátský topol // Poplar tree of Frenštát
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

"Základní informace
Topol cerný (Populus nigra) roste na levém brehu rícky Lomné nedaleko Tichavského mostu ve Frenštáte pod Radhoštem. Památným stromem byl vyhlášen již v roce 1980. Jeho stárí se odhaduje na 250 let. Podle sdelení pracovníku Agentury ochrany prírody se jedná o nejvetší exemplár tohoto druhu v CR, proto byl zarazen do publikace „Cestujeme po památných stromech“. Od podzimu 2004 stojí v místech nejstaršího stromu ve Frenštáte jen jeho torzo. Prestože pracovníci AOPK CR doporucili pokácení stromu, radnice nechala pod dohledem odborné firmy z Valašského Mezirící orezat vetve a kmen mohutného stromu do výšky zdravého dreva. Díky tomuto kroku mohla zustat ochrana této vzácné dreviny zachována. Koruna stromu již není tak široce rozložitá, vetve po zásahu vyrustají již ze samotné báze stromu a jsou spíše pritisklé k silnému kmeni. Potvrdila se tak vydatná výmladková schopnost této dreviny, topol se ozelenil.

Zajímavosti
Topol cerný je naše domácí rychle rostoucí drevina, která vytvárí mohutné stromy s širokou korunou. Topol patrí mezi dvoudomé dreviny, což znamená, že se vyskytují samcí a samicí jedinci. Topol je svetlomilný a potrebuje znacnou vlhkost, kterou dokáže získávat i z velké hloubky dlouhými koreny. Nemá rád stagnující vodu, ale pravidelné záplavy snáší dobre. Nejlépe mu vyhovují hluboké, vlhké pískovité ci šterkovité pudy. Dobre snáší imise. Drevo topolu cerného je svetlé, lehké, mekké, ohebné a dobre se štípe. V nábytkárství se z nej vyrábely dýhy, prekližky, sudy a bedny. Používá se i v rezbárství a jako palivo. Kura je vhodná k podobnému využití jako korek. Listí se používalo jako krmivo pro dobytek a z pupenu se lisoval olej."

EN:
Depicted tree (Populus nigra) is located at bank of river Lomná on the street Podrící. It's protected by state since 1980.

Height: 37m
Girth: 637cm