sv. Teodor Tiro - Masarykovo námestí, Jindrichuv Hradec, Czech republic
Socha svetce sv Theodora stojí v nice domu "U Trí svatých" na Masarykove námestí.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

sv. Teodor Tiro

Životopis:
Pocházel z Arménie nebo ze Syrie. V mládí byl vojákem ve meste Amasia v Pontu, v Malé Asii. Za pronásledování krestanu spolucísari Maximiána Galeria a Maximina Dáje meli všichni obetovat modlám. Teodor se netajil tím, že je krestanem a verejne víru vyznával slovy i skutky. Kvuli svému postoji byl predveden k soudu. Tam prohlásil, že se bude klanet jedine pravému Bohu a Králi králu a že pro nej dá rád své údy v obet. Soudci se uradili, že mladému muži dají nekolik dnu na rozmyšlenou, že až vše porádne uváží, tak zmení názor. V té dobe si modlitbou vyprošoval potrebnou sílu a vytrvalost ve víre. Také povzbuzoval ostatní krestany, poukazoval na nesmyslnost víry v bohyni Cybélu, která dle pohanského vyprávení mela s vlastním bratrem 12 detí a byla ctena jako matka bohu. Pohané ji na brehu reky, kde mela chrám, uctívali nemravnými tanci. Teodora to pohoršovalo do té míry, že v noci prišel její chrám podpálit. U soudu se svým skutkem netajil a prohlásil, že ohen založil, aby zkoumal její moc, ona však neobstála. Soudce ho dal zmrskat a jeho statecnost mu byla nevysvetlitelnou hádankou. Znovu jej ješte zkusil získat sliby, ale on byl ochoten radeji zemrít než aby zaprel Krista. Byl tedy krute mucen na skripci, drásán železnými hrebeny a pak vržen do vezení. V noci prý se z vezení ozýval zpev více hlasu, ale žalárník zpívající nevidel, když vešel, byl klid. Ješte po dvakrát s ním bylo jednáno pomocí mucidel, takže bylo videt i na jeho vnitrnosti. Pak byl odsouzen k smrti upálením a ihned odvlecen na popravište kde byl rozsudek vykonán. Zbylé ohorelé ostatky jeho tela pak pohrbila zbožná paní Eusebie. Na míste hrobu Teodora byl pozdeji vystaven chrám k jeho cti. Ve XII. století byly jeho ostatky preneseny do mesta Brindisi. Jeho hlava byla uložena v chrámu v Gaete v Itálii. Ostatky jednoho ramene se také od r. 1356 nachází v pražském chrámu sv. Víta, kam je získal Karel IV.

Asi padesát let po smrti sv. Teodora se dle legendy císar Julián Apostata rozhodl zneuctít krestanský pust a narídil po první týden Velkého postu všechny potraviny na tržištích mesta kropit krví zvírat z pohanských obetí. Teodor Tiron se pak prý zjevil carihradskému patriarchovi Eudoxiovi a nakázal mu, aby všem krestanum zakázal kupovat potraviny na tržištích. Když se ho patriarcha ptal, co mají jíst, dostal odpoved, že kolivu (tj. varenou pšenici s medem). Tak zachránil sv. Teodor krestany pred poskvrnením. Julián pak videl, že jeho narízení je neúcinné, dal je odvolat a povolil prodávat neposkvrnené potraviny. Od té doby recká církev první sobotu Velkého postu spojuje s památkou sv. Teodora a svetí tento den kolivu.

Associated Religion(s): roman - catholic

Statue Location: facade of the house