Rozhledna Havírská bouda - Kutná Hora, Czech Republic
Rozhledna Havírská bouda
Location: Středočeský kraj, Czechia

CS:
Rozhledna Havírská bouda (Kank)

Tricetimetrová mohutná zdená vež z roku 2013 s vnitrním výtahem je celá obložená kyklopským zdivem.

Kruhový výhled z kryté vyhlídkové plošiny ve výšce 26 metru, která slouží zároven i jako malá kavárna (Kutná Hora, Cáslav a vojenské letište, menší cást Kolína, vetší je skryta za vyšším vrcholkem Kanku s vysílacem, rozhledna Vysoká, Železné hory, Krkonoše).

Na rozhlednu se nejsnáze dostaneme z obce Sedlec, který je soucástí Kutné Hory a je proslulý predevším kostnicí. Na velkém kruhovém objezdu se vydáme smerem na Kolín do obce Kank. Vystoupáme prudký kopec, po jehož pravé ruce budeme mít ovocný sad. Na jeho konci, kde zacíná smíšený les, odbocíme doprava a po hladkém asfaltu prevážne do príkrého kopce se po 700 metrech dostaneme prímo na parkovište pod veží. Z opacné strany naopak sjedeme 300 metru od posledních domu v Kanku a na konci lesa odbocíme doleva.

EN:
Lookout "Havírská Bouda" (Kank)

Thirty meters massive brick tower was built in 2013 with an internal lift. It is all lined with cyclopean masonry.

Panoramic view from the covered viewing platform at a height of 26 meters serves also as a small cafe. You can see from the top Kutna Hora, Cáslav with military airport, part of Kolín and more.

Zdroj/Source: (visit link)
Difficulty: