Outdoor Stations of the Cross - Nove Hrady, Czech Republic
Outdoor Stations of the Cross - Nove Hrady.
Location: Pardubický kraj, Czechia

The twelve stone Stations of the Cross with the thirteenth in the form of a wooden cross with the crucified Christ painted on a metal plate.

=============================================================

Na kraji Nových Hradu pri ceste ve smeru od Luže se vypíná kopec, na nemž stávalo nekdejší hradní sídlo, jež dalo jméno této obci nacházející se nedaleko Litomyšle. Na zacátku poslední tretiny 18. století zde bylo umísteno dvanáct kamenných zastavení krížové cesty s trináctým v podobe dreveného kríže s Ukrižovaným Kristem namalovaným na plechu.

Autory této pozoruhodné krížové cesty jsou patrne sochari Bartolomej a Václav Hendrichové z Litomyšle, soude i podle toho, že celková koncepce kamenných zastavení krížové cesty navazuje na starší krížovou cestu od Bartolomeje Hendricha ve Stárkove u Náchoda z roku 1755. Socharské provedení jednotlivých zastavení i jejich zasazení do krajiny u lesní cesty lemované v cásti vzrostlými lipami posouvá novohradskou krížovou cestu výše, než je stárkovský vzor.

Source and more information: (visit link)
Artist: Bartoloměj a Václav Hendrichové z Litomyšle