Kaple Sedmibolestné Panny Marie v Horní Moštenici
nove opravená kaplicka v centru obce
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Puvodní kaple ve stylu „selského“ baroka byla roku 1722 postavena na severním konci mestecka pri silnici a na její oltárík byla umístena malá drevená Pieta, dílo neznámého lidového rezbáre.Ríkalo se, že tato kaple stojí nad hrobem švédského dustojníka, který v ležení v Horní Moštenici zemrel na podzim 1643 na mor. Skutecne bylo pri její oprave v roce 1902 nalezeno osm lidských koster a stríbrné mince.
Protože stará kaple byla príliš sešlá a stála u samé silnice, byla nová
kaple dostavena 9. ríjna 1926. Sochu Piety do ní zaplatil místní spolek sv. Terezie. Z horického pískovce ji vytesal sochar Jan Krajca z Horní Moštenice, práci zacal v prosinci 1926 a skoncil v breznu 1927.
18. dubna 1927 v Pondelí velikonocní pri obnove sv. misie ji spolu s kaplí farár Inocenc Obdržálek posvetil.