Fish Ladder/Vissentrap Gemaal Abr. Kroes
A fishladder for less casulties among fishes when travel.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

NL:

Hollandsche IJssel

De Hollandsche IJssel was oorspronkelijk een zijarm van de Lek, die voorbij Vreeswijk begon. Doordat de Lek een grotere rivier werd en de ontginning van het Hollandse veengebied om een gedegen afwatering vroeg, is in 1285 de rivierarm op last van Graaf Floris V afgedamd. Sindsdien wordt de Hollandsche IJssel hoofdzakelijk door gegraven wateren gevoed. Sommige bochten waren bijna haaks waardoor de rivier slecht bevaarbaar was. Rond 1940 is de IJssel genormaliseerd. Het getij in de Hollandsche IJssel dringt steeds vanuit de Noordzee door tot de Waaiersluis in Gouda. Het verschil tussen eb en vloed is zomers circa 1.80 meter en in de winter kan het verschil wel tot ruim 3 meter oplopen.

Gemaal Abraham Kroes

Tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel ligt aan de Hollandsche IJssel het gemaal ‘Abraham Kroes’. Dit gemaal verzorgt de bemaling van de Prins Alexanderpolder en de Zuidplaspolder. De zeldzame combinatie van polder- en boezembemaling is ondergebracht in één gebouw. Het bouwwerk is gerealiseerd in de periode 1968-1971 en verving twee stoomgemalen de Van Gennep en IJsserman uit 1876 aan het Kortenoord. In 1972 zijn deze buitenwerking gesteld. Het gebouw van het voormalig stoomgemaal van Gennep staat er nog en is nu een woonhuis.

Hevelvistrap

Vissen gaan in het voorjaar van het buitenwater (Hollandsche IJssel) naar de sloten en tochten in de Zuidplaspolder om zich daar voort te planten. In het najaar is er een trek vanuit de polder weer terug naar de IJssel. Bij het gemaal Abraham Kroes is daarvoor een vistrap aangelegd: een combinatie van een gesloten hevelvistrap en een open gedeelte met rustplaatsen. In totaal heeft deze vistrap een lengte van circa 70 meter. De trap wordt met een vacuümpomp volgezogen met water, waardoor het water langzaam door de buis van de Ringvaart naar de Zuidplaspolder stroomt. De vissen kunnen op deze manier van beide kanten door de hevelvistrap zwemmen. Door in de vismigratieseizoenen elke nacht 3 extra loze schuttingen (zonder dat er een schip doorgaat) uit te voeren met de Snelle Sluis, kunnen de vissen van de Hollandsche IJssel via het verbindingsvaartje naar de Ringvaart zwemmen, en andersom.

UK:
Go fishing in the spring of the outdoor water (Hollandsche IJssel) to the locks and tours in the zuidplaspolder in order to reproduce. In the autumn there is a trek from the polder back to the IJssel. At the pumping station Abraham pot a fish ladder was built: a combination of a closed lever fish ladder and an open area with resting places. In total, these fish ladder a length of around 70 metres. The trap is with a vacuum pump engorged with water, making the water slowly through the tube of the ringvaart to the zuidplaspolder flows. The fish may in this way by both sides by the siphon fish ladder swimming. Fish migration in the seasons every night by 3 extra empty fences (without a ship goes ahead) with the Quick Lock, the Hollandsche IJssel fish contaminated with cyanide to the Ring via the connection speed swimming, and vice versa.

Voeg een foto van de omgeving toe van je bezoek.

Add a picture of your visit.