The house 'U slona' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house 'U slona' by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The house with neo-baroque facade was built on a plot of land shaped like a triangle in the years 1905-1906. Designed by architect Francis Schlaffer. The corner of the building was completed three-storey tower-like cylindrical part with a corner bay window above the arcades, which supports Atlas bearing the globe.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VII.'

=========================================================

Dum U slona se nachází na rohu Staromestského námestí a Dlouhé ulice v Praze 1. Ackoliv jde o místo, kde puvodní zástavba stávala již od pocátku Starého Mesta, budova pochází ze zacátku dvacátého století, protože asanace se zas až tolik se starými domy nemazlila a novobarokní fasáda za sebou tentokrát neskrývá prapuvodní jádro.

První záznamy a zástavbe v tomto míste jsou z poloviny ctrnáctého století. Historickou roli odehrál v dobe husitské revoluce. Husitum bylo jasné, že dlouhodobe není možno zemi udržet v úplné izolaci a v boji “proti všem.” Zacali hledat spojence a jednoho velmi opatrného našli v polském království a s ním spojeném litevském knížectví. Velkokníže Vitold nejdríve do Cech vyslal svého synovce Zikmunda Korybuta, který se mel dokonce stát ceským králem. Ruzné vnitrní i vnejší zmatky tento plán zrušily a tak se Litvín na cas vrátil domu. O pár let pozdeji se vrátil, ale tentokrát již na vlastní pest (i když s pravdepodobnou tichou podporou svých panovníku). Zacal zasahovat do dení v naší zemi a dokonce chystal v Praze i prevrat. Do toho zasáhl práve majitel domu U Slonu, Jan Rozvod ze Stakor, který jeho plány Pražanum prozradil a litevský dobrodruh byl zajat (v budove naproti Rozvodovu majetku). Jan Rozvod, který spolu se Svojšem ze Zahrádky byl verný kališník, zasáhl do bourlivých událostí ješte jednou a to když Pražané masakrovali nic netušící Korybutovy spojence – jeden z vudcu dokonce hledal záchranu v domu U Slona, ale marne, byl zde dopaden a zamordován.

Historie je ale plná paradoxu. Nedlouho po husitských událostech tato budova verného kališníka byla domovem vyslancu dábla neboli papežských legátu. Ti zde nejdríve projednávali kompaktáta a pozdeji pri další návšteve i problematickou vládu Jirího z Podebrad. Tím ale nejaká zajímavejší historie spojená s touto budovou koncí. Strídal ruzné pány, kterí ho prestavovali a upravovali podle svých potreb, v druhé polovine osmnáctého století na prání tehdejšího majitele, hrabete z Tamfeldu dostal rokokovou podobu (která velmi dobre pasovala k vedlejšímu paláci Kinských). V devatenáctém století již budova více méne chátrala, pristupovalo se jen k ruzným dílcím opravám. Na zacátku dvacátých let se ukázalo, že stál v ceste plánum na prestavbu vyústení Dlouhé ulice a proto i pres protesty milovníku staré Prahy byl mestem odkoupen a v roce 1904 zboren. V následujícím roce zde zacala vznikat novostavba s barokní fasádou, která tam stojí až do dnešních dnu. Dom U slona se zapsal i do boju o naši svobodu v roce 1945, práve zde se sešla Ceská národní rada po výbuchu pražského povstání 5. kvetna.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/17/2017