The house 'U bílého dropa' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house 'U bílého dropa' by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The house 'U bílého dropa' is located beside lower part of New Castle Stairs.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VI.'

=========================================================

Pri Zámeckých schodech existovala již stredoveká zástavba. Mimochodem toto pojmenování je zrejme chybné, nebot tyto schody jsou starší než Staré zámecké schody vedoucí k hradu z Klárova. I na míste tohoto domu U bílého dropa stál gotický objekt. Vše ale bylo vypáleno a zniceno za hustiských bourí. Menší dum tady byl postaven jako náhradou už v 80. letech 15. století. Pri požáru roku 1541 shorel. Po požáru byl obnoven v renesancním slohu, z této doby se zachovaly klenby v prízemí a cásti obvodových zdí. Ve 2. pol. 17. století dum zchátral a byl prestaven v barokním slohu v letech 1691-1700. Pozdne barokní dnešní podobu dostal v letech 1777-83. Stavební hmota domu je rozložena do trí krídel kolem malého dvorku. Z dvorku je nástup na první a druhou terasu. V tomto dome ve 2. patre bydlel po dobu 16 let až do své smrti malír Jan Zrzavý ( 1890-1977 ). Po svém príchodu do Prahy než zakotvil v tomto dome, vystrídal na 23 adres. I když tu mel potíže s topením, vodou, vlhkostí sten to tu mel rád a do poslední chvíle doufal, že se mu podarí dát vše do porádku. V roce 1964 byl dum odevzdán státu, v té dobe jej vlastnila socharka Hana Wichterlová. V rámci restituce prešel objekt v roce 1992 zpet do rodiny Wichterlu.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017