Slovenský institut by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Slovenský institut // Palace Aventin (a former Slovak Culture Institute)
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Palace Aventine (Publishing Aventinum, and also Zedwitzovský Palace) is a baroque palace in Purkynova Street in New Town in Prague. The building is incorporated into the dense surrounding buildings.

This building houses a Slovak Culture Institute. On the facade is memorial plague.

Plaque Inscription:
"Tento puvodne stredoveký dum byl postaven v 15.století na míste starého židovského hrbitova byl nekolikrát barokne prestaven, r.1803 snad Ignácem Palliardim. Další úpravy a novostavba dvorního traktu a altánu pocházejí z prelomu 19. a 20.století.V meziválecném období v dome sídlilo nakladatelství Aventinum a jeho výstavní sín Mansarda. Významná barokní stavba s radou cenných remeslných prvku 19.století byla v letech 1983-85 celkove obnovena a 7.11.1985 otevrena jako Dum slovenské kultury“

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí V.'

=========================================================

Dnešní dum cp. 53 byl postaven zrejme tesne po roce 1700 jako trojkrídlá novostavba na míste zahrady sousedních objektu. Pravdepodobne již po triceti letech byl prestavován. V roce 1797 koupila dum, ke kterému patrila i zahrada, svobodná paní Josefa von Stilfried, a to vcetne vybaveni interiéru. Nechala ho stavebne upravit podle projektu pražského stavitele a architekta Ignáce Palliardiho (1737-1821). Z této úpravy pochází soucasná rane klasicistní fasáda. Spíše než o úpravu šlo zrejme o razantnejší prestavbu, nebot v roce 1803 prodala dum trikrát tak dráž, než koupila. V roce 1856 objekt koupil viceprezident ceského místodržitelství Václav František von Riegershofen. K nekolika prodejum a koupím objektu došlo v roce 1894, zrejme ze spekulativních duvodu. Pri prestavbe podle plánu pražského architekta Josefa Sakare (1856-1936), který objekt prizpusobil požadavkum Penzijního fondu pro úredníky Obchodní a živnostenské komory v Praze, bylo zboreno levé dvorní krídlo a dvorní prístavek a postaveno nové, delší. Podél dvorní fasády byla postavena nová pavlac. Zrušené dvouramenné schodište bylo nahrazeno novým a zrízeno centrální vytápení budovy. Další úpravy za úcasti architekta Josefa Becky probehly ve dvou etapách, a to v roce 1911 a 1919-1921, kdy bylo rozšíreno mansardové druhé patro do dvora a nad západní krídlo. Nad východním krídlem bylo vystaveno rovnež druhé patro a zrízen tady ateliér.
Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017