Dansen in Vrijheid - Eemnes, Utrecht
31U E 654414 N 5791403
Op 2 mei 1987 werd het monument door Prins Bernhard onthuld. Het monument gedenkt de gevallenen maar wil de nadruk leggen op de opnieuw verkregen vrijheid. Het monument heet daarom geen oorlogsmonument maar vrijheidsmonument.
Location: Utrecht, Netherlands

Bij een wapendropping op 10 april 1945 in Eemnes worden twee heren, Dirk Joseph Buis en Aloisis Cornelis Vlasman, door de Duitsers gevangen genomen. De een was actief betrokken bij de dropping, de ander een willekeurig opgepakt persoon.
Na een korte gevangenschap in Laren werden beiden door uit Amsterdam gekomen SD-ers geëxecuteerd. Dit gebeurde achter een Larense villa waar een afdeling van de Wehrmacht was gevestigd.

Na de oorlog werd bij de villa door leden van het voormalig verzet van de groep Laren-Blaricum-Eemnes een herdenkingsmonumentje opgericht. Jaarlijks werden hier op 4 mei bloemen gelegd om de beide heren te herdenken. In Eemnes zelf was er lang geen oorlogsmonument om de gevallenen te herdenken.

Veertig jaar na de bevrijding, in 1985, werd door de toenmalige burgemeester en enkele leden van de Historische Kring Eemnes de vraag gesteld: "Waarom hebben we geen Oorlogsmonument in Eemnes? Er zijn hier toch ook slachtoffers geweest van deze oorlog?" Bezoekers aan de tentoonstelling die rondom de herdenking van veertig jaar bevrijding was georganiseerd, kregen de vraag of er een herdenkingsteken moest komen. Bijna alle bezoekers reageerden positief. Vlak daarna ging een werkgroep aan de slag om dit te realiseren.

Het monument dat Peter Zwart ontwierp, verbeeldt vijf kinderen op en tegen een sokkel van zo'n 2 meter hoog. Drie kinderen staan bovenop, in vrijheid dansend met elkaar. De andere twee kinderen, helpen elkaar om boven te komen. Deze voorstelling staat symbool voor de moeite die men moet blijven doen om die vrijheid te beleven.
De Laarder kunstenaar Peter Willem Zwart (1911-2000) woonde vanaf 1942 in Laren. Hij was kunstschilder en beeldhouwer, en tot 1974 werkzaam als decorontwerper en -bouwer bij de Nederlandse televisie.
In de oorlogsjaren was hij actief in het verzet en onder meer als tekenaar verbonden aan het illegale blad Tijding, dat in Laren verscheen. Vanwege deze betrokkenheid werd hem verzocht om het monument in Eemnes te ontwerpen.

Op een plaquette vóór het monument staan de namen van alle in Eemnes omgekomen burgers en geallieerde militairen, en de Eemnessers die elders om het leven kwamen. Onder de woorden Herdenk - Bezin - Wees Waakzaam staan nu 29 namen gemeld.

ENGLISH:
On May 2, 1987, the monument was unveiled by Prince Bernhard. The monument commemorates the fallen but wishes to emphasize the newly acquired freedom. The monument is therefore not a war monument but a freedom monument.

During a dropping of weapons on April 10, 1945 in Eemnes, two men, Dirk Joseph Buis and Aloisis Cornelis Vlasman, were captured by the Germans. One was actively involved in the dropping, the other a randomly picked person.
After a brief detention in Laren, both were executed by SD-men from Amsterdam. This happened behind a villa in Laren, where a Wehrmacht department was located.

After the war a memorial monument was established nearby the villa in Laren, by members of the former resistance of the Laren-Blaricum-Eemnes group. Annually, flowers were laid on May 4 to commemorate the two gentlemen. In Eemnes itself, there was no war memorial to commemorate the fallen for a long time.

Forty years after the liberation, in 1985, the Mayor and some members of the Historic Circle Eemnes asked the question: "Why don't we have a War Memorial in Eemnes? There have also been victims from Eemnes of this war?" Visitors to the exhibition organized around the anniversary of forty years of liberation were asked whether there should be a commemorative monument in Eemnes. Almost all visitors responded positively. Shortly thereafter, a working group started to realize this.

The monument designed by Peter Zwart depicts five children and against a pedestal of 2 meters high. Three children are on top, dancing freely with each other. The other two children help each other to get up. This presentation is a symbol for the effort to be made to experience that freedom.
The artist Peter Willem Zwart (1911-2000) lived in Laren from 1942. He was a painter and sculptor, and until 1974 worked as a decor designer and builder for Dutch television.
During the war years he was active in the resistance and, among other things, joined the illegal magazine Tijding, which appeared in Laren. Due to this involvement, he was invited to design the monument in Eemnes.

On a plaque before the monument are the names of all the civilians and allied militants killed in Eemnes, and the Eemnessers who died elsewhere. Under the words "Herdenk - Bezin - Wees Waakzaam" (Remember - Reflection - Be Watchful) now 29 names are reported.
Date of Dedication: 05/02/1987

Property Permission: Public