Drottningholms slott / Drottningholm Palace - Stockholm, Sweden
Slottets 1600- och 1700-talshistoria / Palace's 1600s and 1700s history
Location: Stockholm, Sweden

< SV >

Det första av två band om Drottningholms slott i bokverket De Kungliga Slotten behandlar slottets 1600- och 1700-talshistoria, med riksänkedrottning Hedvig Eleonora och drottning Lovisa Ulrika som byggherrar. Här berättas det om lustslottet som uppfördes och inreddes efter ritningar av far och son Tessin med Johan III:s stenhus som kärna i det nya projektet.

Drottningholms slott:

Drottningholms slott är ett kungligt slott beläget på Lovön i Mälaren, i Ekerö kommun väster om Stockholm. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har sedan 1981 sin officiella bostad i slottets södra länga.

Slottet fick sitt namn redan 1579, under Johan III:s tid. Han lät här uppföra ett stenhus åt sin drottning Katarina (Jagellonica). På initiativ av drottning Hedvig Eleonora planerades och byggdes det nuvarande slottet från 1662 till omkring 1750 som ett lustslott efter ritningar av arkitekterna Nicodemus Tessin d.ä., Nicodemus Tessin d.y. och Carl Hårleman. År 1777 köpte staten Drottningholmsegendomen av drottning Lovisa Ulrika och den har sedan dess varit i dess ägo. Efter köpet fick Gustav III dispositionsrätten till Drottningholm, vilket kungafamiljen haft sedan dess. Slottet och slottsparken har genom tiderna förändrats och de regenter som bott där har satt sin prägel alltefter växlande stil- och modeströmningar.

Drottningholms slott räknas till den svenska stormaktstidens förnämsta slottsbyggnader och är Sveriges bäst bevarade kungliga slott. På slottsområdet finns förutom slottet ett flertal byggnader och områden som Kina slott, Drottningholms slottsteater med Teaterplanen dessutom Lilla Kina, Hemmet, Götiska tornet, Drottningholmsmalmen. Slottet består av barockträdgård och en engelsk park. Parken och slottsbyggnaden är till stora delar öppna för besökare, men vissa delar är avspärrade för allmänheten eftersom de disponeras av kungafamiljen. Drottningholms park och byggnader besöks årligen av uppskattningsvis 700 000 personer från Sverige och utlandet.

Slottsområdet med huvudbyggnaden, slottsteatern, Kina slott, Kantongatan, parkerna och malmen blev 1991 ett av Unescos världsarv och var då Sveriges första objekt på världsarvslistan. Det skyddade området kring världsarvet omfattar ett 40-tal byggnader. Förutom själva slottet med parken ingår även stora områden norr och väster om Ekerövägen.

Slottet samt ett flertal av byggnaderna i slottsträdgården och några av byggnaderna på malmen är även ett statligt byggnadsminne. Drottningholms slott ägs av svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk medan ståthållarämbetet förvaltar kungens dispositionsrätt.

Källa och ytterligare information: sv.wikipedia.org/wiki/Drottningholms_slott

< EN >

The first of two volumes about Drottningholm Palace in the book The Royal Palace covers the castle's 1600s and 1700s history, with the national court queen Hedvig Eleonora and Queen Lovisa Ulrika as builders. Here is the story of the lust castle that was built and decorated according to drawings by father and son Tessin with Johan III's stone house as the core of the new project.

Drottningholm Palace:

The Drottningholm Palace (Swedish: Drottningholms slott) is the private residence of the Swedish royal family. It is located in Drottningholm. Built on the island Lovön (in Ekerö Municipality of Stockholm County), it is one of Sweden's Royal Palaces. It was originally built in the late 16th century. It served as a regular summer residence of the Swedish royal court for most of the 18th century. Apart from being the private residence of the Swedish royal family, the palace is a popular tourist attraction.

Source and further information: en.wikipedia.org/wiki/Drottningholm_Palace

Author(s): Rebecka Millhagen