Žižkov Theater by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Žižkov Theater
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The home theatre of the greatest Czech playwright, musician, inventor, detective, and athlete in one – Jára Cimrman (visit link) . The quirky poetics of Ladislav Smoljak and Zdenek Sverák’s plays have won the hearts of a multitude of visitors across generations, many of whom gladly return to the theatre again and again. In addition to Cimrman, you can also see young actors and touring troupes from all over the country tread the theatre’s boards.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - VIII.'

=========================================================

Dum ve Štítného ulici na Žižkove cp. 520/5 byl postaven roku 1875 stavitelem Hodanem.V prízemí domu byl zrízen hojne navštevovaný hostinec U rytíre Dalimila, pozdeji zvaný U Jana Lucemburského. Nedílnou soucástí hostince byla velká tanecní sín.

Následující rok po vzniku Ceskoslovenské republiky rozhodlo mestské zastupitelstvo o zrušení kaple. Byla odsvecena a její prostor zásadne zrekonstruován podle projektu architekta Jindricha Motejla na víceúcelovou kulturní sín. Proti prucelní stene bylo postaveno pódium a v hledišti umísteno 208 sedadel. Zadaptovana sín byla pojmenována k pocte prvního prezidenta republiky T. G. Masaryka. Kulturní porady zde porádané nemely o diváky nouzi. Hrálo se tady i divadlo, ovšem jevište ci spíše pódium príliš nevyhovovalo svými malými rozmery.

Proto bylo v roce 1924 podle plánu stavitele J. Herinka rozšíreno, postaven jevištní portál a zrízena divadelní šatna a skladište. Ale i tyto úpravy uspokojily divadelníky pouze cástecne, a tak již za tri roky, v roce 1927, byly podle projektu architekta Chvojky odstraneny staré galerie a nahrazeny prostorným balkonem. Vznikl vestibul se šatnami, místnost pro divadelní rekvizity a nový jevištní portál. Po provedených úpravách se zvýšila kapacita síne na 336 míst. Zrízením nového osvetlení jevište a hledište vznikl dustojný divadelní stánek.

V roce 1986 se uskutecnila další rekonstrukce divadla a revolucní rok 1989 mu prinesl nový název - Žižkovské divadlo T. G. Masaryka. Pri nových stavebních úpravách roku 1995 bylo zrekonstruováno jevište vcetne pristavené forbíny. Prvních dvacet let Žižkovského divadla po jeho znovuotevrení bezezbytku mapuje publikace reditelky divadla Jany Paz- derníkové vydaná v roce 1997 pražským nakladatelstvím MILPO MEDIA, s. r. o., a nazvaná príznacne 20 let Žižkovského divadla.

V roce 1992 se Pražanum dostal do ruky leták formátu A4 se žlutým podkladem, hnedým orámováním a hnedým tiskem s tímto textem: „Bylo zjišteno, že ceský génius JÁRA CIMRMAN bydlel v létech 1905-7 ve Štítného ulici v Praze NA ŽIŽKOVE. Divadlo Járy Cimrmana oznamuje ct. verejnosti, že bude od 4.10. 1992 z pietních duvodu pusobit v Žižkovském divadle T. G. M. v téže ulici.“ Toto nesmírne populární divadlo, jehož predstavení jsou permanentne vyprodaná, tady pusobí i dnes. Proto od divadelní sezóny 1996/1997 nese scéna název Žižkovské divadlo Járy Cimrmana, šírí myšlenky tohoto ceského génia a rekonstruuje jeho divadelní hry, které se zachovaly pouze ve fragmentech, nebo se nezachovaly vubec.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/22/2017