Rozeta / Rosette
33U E 563646 N 5451933
The Romanesque rosette in the eastern part of the apse is the adornment of St. Prokop's basilica in Trebíc. / Románská rozeta je ozdobou baziliky sv. Prokopa v Trebíci.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Bazilika pri benediktinském kláštere byla vystavena v polovine 13. století v prechodném románsko-gotickém stylu na míste mariánské kaple a patrí mezi jedinecné klenoty stavebního umení. Majestátní trojlodní architektura se také radí k nejdelším kostelum. dejiny

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie byla vystavená mezi lety 1240 - 1260 na míste drevené kaple (snad sv. Benedikta) jako soucást klášterního komplexu. V roce 1704 došlo k oddelení presbytáre a vytvorení kaple sv. Prokopa. V letech 1725 - 1733 probehly barokne-gotické úpravy pod vedením Fr. Maxmiliána Kanky (barokní prucelí, nová klenba). V letech 1924 – 1935 probehly další puristické úpravy pod vedením Kamila Hilberta a v r. 1956 byla postavena znicená jižní kaple. V r. 1998 došlo k propojení hlavní lodi s kryptou. historický vývoj

Puvodne opatský kostel sloužil po zrušení kláštera svetským úcelum. V bazilice byl zrízen pivovar, pozdeji také konírna, zámecká kuchyne a prádelna. Do puvodního stavu byla bazilika navrácena až za Valdštejnu na pocátku 18. století, kdy také došlo k barokizující úprave, a bazilika byla zasvecena sv. Prokopovi.

Type of building where window is located: Church

Zámek 1