Hotel Movenpick by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Hotel Movenpick (Hotel NH Prague City now) by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Mövenpick Hotel Praha is located on the left bank of the Vltava river, near the new shopping center Zlatý Andel, adjacent to the historical center of Prague. In the immediate vicinity you will find the famous Bertramka Villa - today's Mozart Museum. The hotel is surrounded by the Mrázovka park with spectacular views of Prague.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - VIII.'

=========================================================

Za hlavního projektanta stavby hotelu byl vybrán vídenský architekt Heinz Neumann. Nutno však ríci, že pred sebou nemel spolu se svými spolupracovníky vubec lehkou úlohu, jelikož svah Mrázovka nebyl po predchozí demolici staré zástavby stabilizován. Bylo tedy nutné vytvorit a do pevného podloží zakotvit železobetonovou stenu a zrekonstruovat zanedbané návazné inženýrské síte. Poté bylo z velké stavební jámy odteženo 60 000 m3 zeminy, jednak pro základy stavby, ale též pro podzemní garáže se 150 parkovacími místy. Zde pak vznikla dolní cást hotelu s 300 pokoji, s restauracemi, kavárnami a prostorami pro bankety a semináre.

Na vrcholu kopce Mrázovka vznikl objekt horní cásti hotelu s dalšími 150 pokoji, restaurací, vyhlídkovou terasou, barem a salonky. Jelikož pozemky, na nichž je tato cást hotelu postavena, má ve vlastnictví TJ Sokol I. Smíchov, byla s investorem uzavrena dohoda, že cást nájmu bude uhrazena formou obnovy zchátralého sportovního areálu jednoty.

Vyústení Strahovského tunelu a po svém dokoncení i tunelu Mrázovka se stane pro hotelové hosty ideální prístupovou komunikací. Pritom škodlivé zplodiny nebo hluk z velmi frekventované víceproudé komunikace se hotelových hostu nedotknou díky dokonalé protihlukové izolaci, která je dnes u hotelu tohoto typu spolu s dokonalou klimatizací naprostou samozrejmostí.

Stavba hotelu Mówenpick byla pravidelne sledována tiskem a dalšími médii. V tisku se objevovaly i architektonické studie, a jak pokracovala stavba, i fotografie vznikajících interiéru. Znacný zájem vyvolala ta zvláštnost, že spodní a horní objekt hotelu jsou jako pupecní šnurou spojeny lanovou dráhou. Dvanáctimístná pozemní lanovka funguje jako výtah a její kabina ujede vzdálenost mezi obema budovami - 156 metru s prevýšením 50 metru - nehlucne za 75 vterin. At už se host nachází v dolní nebo horní konecné, stací, když zmáckne tlacítko, a kabinu lanovky si privolá. Po nástupu se opetným stlacením tlacítka lanovka uvede do pohybu. Nejvetší zážitek nabízí jízda zpet, která se zpocátku podobá skoku do propasti. Naprosto bezpecný dopravní prostredek vykoná denne 500 jízd. Trvalý výkon je 57 kWh a lanovka se pohybuje na 20milimetrovém lane. Technickou zajímavostí je elektromagnetická spojka, která mení náklon kabiny podle sklonu trate. Lanovka není urcena pouze pro hotelové hosty, ale i pro návštevníky zdejších restauracních zarízení.

Zkušební hotelový provoz byl zahájen 1. brezna 1996, kdy byli v hotelu prozatímne ubytováni pracovníci stavební firmy provádející dokoncovací práce. K slavnostnímu otevrení hotelu došlo v polovine cervna téhož roku. Mezi mnoha pozvanými hosty byl i tehdejší pražský primátor Jan Koukal, který pri té príležitosti prohlásil, že otevrení hotelu Mówen- pick je prvním predpokladem k tomu, aby se Smíchov stal plnohodnotným polyfunkcním mestem.

Brzy po zahájení provozu se zacaly naplnovat vize o kulturním programu. Hotel, který stojí jen nekolik kroku od Bertramky, kde hostili manželé Duškovi W. A. Mozarta, uvedl ve svém hotelovém sále s kapacitou 250 návštevníku Mozartovu operní komedii Cosi fan tutte, respektive její zkrácenou verzi. Ze standardního tríhodinového provedení byly vyškrtnuty sborové partie a hrálo se bez opony v úzkém kontaktu s publikem, jež netvorili jen hoteloví hosté.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/02/2018