Birthplace of Karel Hasler by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Birthplace of Karel Hasler // Rodný dum Karla Hašlera
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Karel Hašler (visit link) (31 October 1879 in Prague – 22 December 1941 in Mauthausen) was a Czech songwriter, actor, lyricist, film and theatre director, composer, writer, dramatist, screenwriter and cabaretier. He was murdered in the Mauthausen concentration camp.

Plaque Inscription:
V tomto dome se narodil 31.10.1879 ceský písnickár a herec Karel Hašler. Umucen 22.12.1941 v Mauthausenu

About painting
The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - II'

=========================================================

Karel Hašler hrál od roku 1897 ve smíchovském divadle Pavla Švandy. Po krátké dobe odešel (pešky) hrát do Tábora, brzy se ale vrátil do Prahy. Poté hrál v Národním divadle v Brne a v divadle v Lublani, kde úcinkoval v cinohre i opere. V roce 1903 byl prijat do Národního divadla v Praze, kde ztvárnil radu rolí. V roce 1916 byl propušten z Národního divadla pro nekázen. Už pred tím se ale zacal živit svými písnemi. Behem první svetové války jezdil na turné po ceských zemích a vystupoval po Praze. V roce 1919 otevrel vlastní hudební vydavatelství. Vystupoval casto ve varieté na Vinohradech.

Za druhé svetové války i pres zákaz zpíval vlastenecké a protinemecké písne. Na zacátku roku 1941 byl poprvé zatcen gestapem, propušten, 2. zárí zatcen znovu, prímo behem natácení filmu. Nejprve byl uveznen na Pankráci a poté v Dráždanech. 17. ríjna 1941 skoncil v koncentracním tábore Mauthausen. Na následky mucení, nelécené flegmóny a úplavice Karel Hašler 22. prosince 1941 zemrel.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/07/2018