Chodov Fortress by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Chodov Fortress - Prague
Location: Hlavní město Praha, Czechia

This renovated chateau – originally a medieval fortress – is the most significant historical monument in Jižní Mesto, with a history dating back to the 13th century. Today it serves as a cultural centre and encourages contact with contemporary fine art. Classical concerts are also held here, as well as many other events and activities for children and adults.

About painting
The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí -'

=========================================================

Zrekonstruovaný zámecek – puvodne stredoveká tvrz, je nejvýznamnejší historickou památkou na Jižním Meste, jehož historie sahá až do 13. století. Dnes slouží jako kulturní dum a zprostredkovává kontakt se soucasným výtvarným umením. Porádají se zde také koncerty prevážne vážné hudby a rada dalších programu pro deti i dospelé.

Význacnými vlastníky tvrze byli také Michnové z Vacínova. První pokus o koupi v roce 1617 jim nevyšel, nebot byli stavovskými direktory vypovezeni, ale jelikož po Bílé Hore stanuli na strane vítezu, dostali v roce 1621 chodovskou tvrz, vcetne obcí Chodov a Litochleby do svého vlastnictví. Pozdneji, v roce 1634, prikoupil Jirí Vilém Michna z Vacínova ješte sousední konfiskované statky Šeberov a Hrncíre.
Majitelé tvrze se nadále v rychlém sledu strídali, tvrz byla i nejaký cas pustá, pozdeji vyhorela. V letech 1687-1697 je zde provádena rozsáhlá barokní prestavba, která nahradila dosavadní renesancní podobu tvrze. Ta zmenila charakter objektu spíše na zámeckou rezidenci. V tu dobu vlastnili objekt benediktini, a ti zde zrídili i kapli. V roce 1728 koupil Chodov, Litochleby, Šeberov a Hrncíre Jan Arnošt Václav z Goltze a pripojil je ke svému kunratickému panství. Celý tento rozsáhlý majetek pak koupil v roce 1795 Karel Josef hrabe Clam-Martinic.
Z rady dalších pak v roce 1812 zakoupil Chodov František Rousseau z Happencourtu. Jako majitel tvrze je duležitý v tom smyslu, že zde nechal provést klasicistní úpravy. Zajímavé je, že na nove vyzdených cástech prucelí bylo napodobeno rane barokní clánkování. Dosáhlo se tím optického sjednocení celého objektu. V roce 1884 byla postavena silnice z Bohdalce do Še- berova, a ta ve své trase procházela tesne kolem hospodárských budov, tehdy bývalé chodovské tvrze. Chodovský zámecek, vcetne hospodárských budov a prilehlých pozemku pak v roce 1923 zakoupilo mesto Praha. Objekt byl poté v roce 1931 adaptován.
Po druhé svetové válce, v roce 1953, byl chodovský dvur predán Státnímu statku Rícany a v roce 1960 jej prebralo Jednotné zemedelské družstvo Chodov. Všechny objekty vcetne zámecku zacaly rychle chátrat a propadat zkáze. V roce 1968 byla obec Chodov pripojena ku Praze a zámecek se ocitl katastrálne na území hlavního mesta Prahy. Bylo rozhodnuto o výstavbe rozsáhlého sídlište Jižního Mesta. Budování príslušných inženýrských sítí a velkokapacitních komunikací padla za obet vetšina zdejší puvodní zástavby, vcetne chodovského hospodárského dvora.

S duslednou rekonstrukci se zapocalo teprve v roce 1984. Investorem byla Výstavba hl. m. Prahy - Výstavba úcelových staveb a dodavatelem Pražský stavební podnik. Projekcne akci zajištoval Státní ústav pro rekonstrukce památkových mest a objektu, hlavním projektantem byl architekt Miroslav Burian.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/07/2018