Lobkowicz Palace by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Lobkowicz Palace by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Lobkowicz Palace was built around the year 1704, initially it was a two-storeyed building with three wings, after a fire in 1768 it was renovated and one storey added. Behind the palace there is a beautiful Lobkowicz garden. The palace currently houses the German embassy in Prague.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - VII.'

=========================================================

Pro Jánský vršek, bývalou Vlašskou ctvrt, je charakteristická ponejvíce drobná zástavba. Výjimku tvorí komplex bývalého Vlašského sirotcince s kaplí a špitálem, pozdeji adaptovaného pro úcely Italského institutu, a monumentální barokní architektura Lobkovického paláce cp. 347 ve Vlašské ulici, vystaveného v letech 1702-1704 Bartolommeem Scottim, pravdepodobne podle návrhu Giovanniho Battisty Alliprandiho. Objekt byl v roce 1769 pozdne barokne upraven a zvýšen o jedno patro podle plánu Ignáce Palliardiho.

Z této prestavby pochází rovnež štít nad hlavním prucelím. Zustala však zachována puvodní atika paláce osazena mytologickými sochami. Dalo by se ríci, že Lobkovický palác tvorí jakousi protiváhu hradcanskému paláci Schwarzenberskemu, nebot každý z nich stoji na jedné strane malostranské kotliny.

Pro stavbu paláce a zrízení velké zahrady skoupil ruzné pozemky, zahrady a vinice, které se zde rozkládaly, František Karel hrabe Prehorovský z Kvasejovic v letech 1697-1699. Stály tu ruzné drobné stavby, vinicní lisy, sezónní domky a další. Mezi nimi vynikal dum U Trí mušketýru, který byl vystaven na míste nekdejšího pivovaru Strahovského kláštera. V dobe prodeje patril Karlu Hublovi. S prodejem nekterých nemovitostí nesouhlasil opat Strahovského kláštera a poukazoval na skutecnost, že patrí do jurisdikce kláštera. O záležitosti musely rozhodnout vyšší instance, které vesmes nároky kláštera odmítly. Situace se však definitivne uklidnila až poté, co hrabe Prehorovský prevedl do majetku opata svuj dum se zahradou na Újezde, který predtím koupil od dedicu Štepána Stegera za 5 600 zlatých. Smlouva s opatem má datum 25. dubna 1707, úmluvu stvrdil i císar Josef I.

Stavebník paláce, který po nejaký cas nesl i jeho jméno, František Karel hrabe Prehorovský z Kvasejovic, byl osobností nejen zámožnou, ale i duležitou. Pocházel z drobné šlechty z Prehorova u Tábora. V letech 1688-1699 zastával úrad nejvyššího mincmistra, v roce 1705 se stal prezidentem apelacmho soudu a v letech 1705-1717, tedy až do své smrti, byl nejvyšším zemským soudcem. Náleželo mu panství Konopište i s mestem Benešovem a v roce 1700 dostal od císare Leopolda I. do zástavy panství Zbirov,Tocník a Žebrák. Presto byl jeho nevídaný financní a spolecenský vzestup v roce 1714 ukoncen bankrotem. František Karel hrabe Prehorovský z Kvasejovic zemrel v roce 1717 a zanechal jediného syna. který však nedlouho potom, 23. prosince 1723, zemrel pri ceste do Vídne na svou svatbu. V jeho osobe tak rod Prehorovskych z Kvasejovic vymrel po meci. V jejich puvodním rodovém znaku byl nazelenalý, na briše žlutý pták, stojící na ratolesti skoricové barvy, z niž vyrustala další peti- listá ratolest. Nad helmem pak pul lva s vytaseným mecem.
Barokní palac, za jehož jižním prucelím a cestným dvorem byla založena velká zahrada, zmenil majitele nedlouho po svém dokoncení. František Karel hrabe Prehorovský z Kvasejovic, snad i proto, že až príliš pujcoval císari, upadl sám do dluhu. Nezachránily ho ani výše uvedené císarské zástavy, a tak musel svuj malostranský palác prodat. Kupní smlouvou vyhotovenou ke dni 31. brezna 1713 postoupil palác Janu Josefovi sv. pánovi Bartolettimu z Parthenfeldu. Palac byl prodán s veškerým príslušenstvím, nábytkem, obrazy a predevším s rozsáhlou zahradou za 70 000 zlatých a 400 zlatých klícného.

Snatkem dedicky po Františkovi Antonínu hrabeti Cernínovi z Chudenic Marie Josefy Ludmily Cernínové s Augustem Antonínem knížetem z Lobkovic prešel v roce 1753 celý komplex do držení Lobkovicu. Až do roku 1927 byl pak palác hlavním pražským sídlem horínské vetve tohoto rodu. Zakladatelem tradice Lobkovicu v držení tohoto paláce a tím, kdo objekt nechal v roce 1769 prestavet do dnešní podoby, byl kníže August Antonín. Po skoncení sedmileté války opustil vojenskou službu a po smrti hrabete Františka Adama ze Šternberka v roce 1791 se stal nejvyšším maršálkem Ceského království, když predtím pusobil jako vyslanec vídenského dvora ve Španelsku.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/07/2018