Demermanneke, Hasselt, Limburg, Belgium
Demermanneke, Hasselt
Location: Limburg, Belgium

NL

Toen Hasselt in de loop van de 13de eeuw haar eerste omwalling kreeg, rees het probleem van de waterbevoorrading van de brede grachten en de stadswallen. De in de stad stromende Helbeek had hiervoor veel te weinig debiet. Daarom leidde men de Demer af naar de stad die de bloeiende nijverheden (lakenververijen, leerlooierijen, brouwerijen en vanaf de 17de tot de 19de eeuw ook jeneverstokerijen) van water voorzag.

De 'Waterschepenen' van het graafschap Loon droegen de verantwoordelijkheid om de Demer te onderhouden, alsook haar debiet en waterstand. Overal stelden zij de 'pi(e)gel' of peilstok zodat elke watermolen op tijd en stond kon malen en water opstapelen voor het drijfwiel.

De figuur die onlosmakelijk met deze geschiedenis verbonden was, is het 'Demermanneke'. Zijn taak bestond erin de Demer te vrijwaren van houten blokken en allerlei ander drijvend vuil. Eveneens stond hij in voor het onderhoud van de aarden dijken.

Binnen de stadswallen werd hij al vlug uitgeroepen tot de boeman van de Hasseltse jeugd. Ouders bedreigden hun kinderen met 'Deze nacht zal het Demermanneke komen'.

Sinds 1 oktober 1977 is het 'Demermanneke', van de hand van Pol Martens, het embleem geworden van de commerciële activiteiten die plaatsvinden in de Demerstraat. De schenker van het beeldje is de vereniging 'Het Demermanneke' Hasselt.

* Stokers gebruikten het zuivere en kalkvrije water van de Nieuwe Demer voor het versnijden van hun distillaten en als koelwater bij het stoomstoken. Maar ze moesten oppassen! Want volgens de legende leefde er in de Demer ‘het Demermanneke’, een watergeest die mensen plaagde en lastig viel. De oude Hasselaren beweren dat het Demermanneke een klein, gedrongen ventje is dat ’s avonds en ’s nachts op de rug van mensen springt, vervolgens loodzwaar wordt en hen dan in het water lokt… Zeker als ze een glaasje teveel op hebben. Het Demermanneke vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in de persoon die de Demer schoon moest houden. Hij moest houtblokken, kadavers en drijvend vuil uit de Demer halen. Binnen de stadswallen werd deze vuile man al snel door ouders gebruikt als boeman voor de kinderen.

EN

When Hasselt received its first enclosure in the course of the 13th century, the problem of the water supply of the broad canals and the city walls arose. The Helbeek flowing in the city had too little flow for this. That is why they led the Demer to the city that supplied the flourishing industries (cloth dyers, tanneries, breweries and from the 17th to the 19th century also gin distilleries) with water.

The 'Waterschepenen' of the County of Loon carried the responsibility to maintain the Demer, as well as its flow and water level. Everywhere they posed the 'pi (e) gel' or dipstick so that every watermill could grind on time and standing and accumulate water for the driving wheel.

The figure that was inseparable from this history is the 'Demermanneke'. His job was to protect the Demer from wooden blocks and all kinds of other floating dirt. He was also responsible for the maintenance of the earthen dikes.

Within the city walls he was soon proclaimed the bogeyman of Hasselt youth. Parents threatened their children with 'Demermanneke will come this night'.

Since 1 October 1977 the 'Demermanneke', by Pol Martens, has become the emblem of the commercial activities that take place in the Demerstraat. The donor of the figurine is the association 'Het Demermanneke' Hasselt.

* Stokers used the pure and lime-free water of the Nieuwe Demer for cutting their distillates and cooling water for the steam stove. But they had to be careful! Because according to legend, the 'Demermanneke' lived in the Demer, a water spirit that teased and harassed people. The old Hasselars claim that the Demermanneke is a small, stubborn little boy who jumps on people's backs in the evening and at night, then becomes heavy and then lures them into the water ... Especially if they have a glass too much. The Demermanneke probably finds its origin in the person who had to keep the Demer clean. He had to get wood logs, carcasses and floating dirt from the Demer. Within the city walls, this dirty man was soon used by parents as a bogeyman for the children.
Name or use 'Unknown' if not known: Demermanneke

Figure Type: Human