Erb rodu Schwarzenberg - Kutná Hora, Czech Republic
Erb rodu Schwarzenberg nad vchodem do knížecího hostince U Zlateho Lva
Location: Středočeský kraj, Czechia

Schwarzenbergové jsou puvodem franský šlechtický rod, poprvé doložený v roce 1172 pod jménem Seinsheim. Pod tímto jménem vystupovali až do 15. století.

Erkinger ze Seinsheimu (1362–1437) zakoupil panství Schwarzenberg v dnes bavorských Frankách a zacal se psát ze Seinsheimu na Schwarzenbergu (nemecky von Seinsheim auf Schwarzenberg) a po vynechání prvního jména pak jen ze Schwarzenbergu.

Koncem 17. století získal schwarzenberský znak podobu, kterou má do soucasnosti.

Tri fáze vývoje erbu:
1. Puvodní erb pánu ze Seinsheimu byl osmkrát stríbrne a modre pruhovaný štít. Rodové barvy stríbrnou (bílou) a modrou mužeme najít napr. na calounení nebo závesech na zámcích Ceský Krumlov a Hluboká.
2. Po dobytí turecké pevnosti Raab (Gyor) v Uhrách 29. brezna 1598 Adolfem ze Schwarzenbergu (1551-1600) byl císarem Rudolfem II. 5. cervna 1599 erb polepšen tak, že byl k puvodnímu erbu pánu ze Seinsheimu pridán znak s hlavou Turka, do které klove krkavec (nikoliv havran - ten není masožravý). Krkavec predstavuje mluvící znamení, nebot Rabe je nemecky krkavec. Soucasne získal vojevudce Adolf Schwarzenberg i titul ríšského hrabete. Zajímave ztvárnenou podobu heraldické figury krkavce klovajícího do hlavy Turka mužeme najít na klice hlavní brány na zámku Hluboká.
3. Koncem 17. století získal schwarzenberský znak podobu, kterou má do soucasnosti. Roku 1688 došlo totiž k úprave erbu, který byl polepšen o symboly panství Sulz, Brandis a Kleggau, které pripojil Ferdinand Vilém ze Schwarzenbergu (1652-1703) snatkem (1674) s Marií Annou ze Sulzu.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Schwarzenberg